Vad gör en bok bra?

Huruvida en läsare tycker om en bok avgörs mycket av just den läsarens personliga preferenser. Vissa tycker om att fördjupa sig i klassiska mastodont-verk om filosofi. Andra skumläser hellre igenom ytliga deckare och finner glädje i det. Trots allas individuella smak finns det ändå vissa faktorer som gör att en bok blir intressant och underhållande för en stor publik och kan tala till många olika läsare.

Trovärdig handling

Detta är ett krav som kan appliceras med måtta och en nypa salt. Fantasyböcker, så som trilogin om Härskarringen, innehåller en stor mängd företeelser som knappast förefaller rimliga med vår världs ögon. Alver med spetsiga öron, drakar och onda trollkarlar är inte något som förekommer i vår vardag, även om många saker vi ser som vardagliga idag var otänkbara för hundratalet år sedan. Skillnaden är dock att handlingen och händelseförloppet ändå ska kännas rimligt. Vi ska kunna uppleva att människor hade betett sig på samma sätt som hobbitarna gör i krissituationer. På samma sätt ska de onda karaktärerna upplevas som mänskliga i sitt beteende. Vansinniga despoter har vi ju sett även i vår egen värld.

Identifikation med karaktärer

Vi människor är trots vad förnuftet vill säga oss ändå väldigt känslostyrda varelser. Vi tenderar inte att få ett intresse för något som vi vet borde vara intressant så vida vi inte kan känna en personlig relation till det. För att en författare ska kunna skriva en fängslande bok måste hen få karaktärerna att kännas som läsarens vänner och även någon man själv kan känna igen sig i. Man kan uppleva deras känslor på riktigt och blir personligt intresserad av deras liv.

Överraskning

En bok man redan förstår hur den ska komma att sluta är inte särdeles intressant. Istället måste den vara fylld av överraskningar och vändpunkterna i berättelsen ska vara rimliga men inte några man hade kunnat räkna med.