Tre monumentalverk inom fantasy

Fantasy är en känd genre som utspelar sig i olika sorters alternativa, ibland parallella världar. Magiska företeelser som exempelvis trolldom och drakar är vanligt förekommande. Huvudpersonerna är hjältar som behöver klara av viktiga uppdrag eller besegra ondskans makter. När det gäller olika sorters fantasy finns det tre verk som utmärker sig genom att hålla hög kvalitet och dessutom ha nått ut till väldigt stora publiker. Det finns många fantasyverk som är gedigna och välskrivna men kräver ett stort intresse och hög uppmärksamhet av läsaren, medan dessa verk är tillgängliga för fler och har många faktorer som gör det lätt för många att identifiera sig i verken,

Härskarringen

Trilogin om Härskarringen ses ibland som det första genuina fantasyverket. Författaren Tolkien var språkforskare och hade förutom sitt författarskap även ett stort intresse för att konstruera språk. Flera språk han konstruerat utgör en stomme i berättelsen och ger en genuin känsla när bland annat namnen som används tydligt hänger samman. En grupp av småväxta hobbitar måste i sällskap med bland annat en alv och en dvärg ge sig ut för att förgöra den otäcka Ringen, som annars kommer hamna i den onde Saurons händer.

Narnia

Böckerna om Narnia är skrivna för att framstå som barnböcker men innehåller djupa teman. Den kretsar kring den magiska världen Narnia som bland annat några barn kan nå genom en garderob på engelska landsbygden. I Narnia möter de båda ondskans och ljusets makter. Författaren Lewis var teolog och i böckerna kan man finna en mängd bibliska motiv.

Harry Potter

Harry Potters gedigna universum har attraherat historiskt stora läsargrupper. Den föräldralösa Harry Potter visar sig vara en trollkarl och sänds till magiskolan Hogwarts. Han tar där del av en för många engelska böcker typisk internat-undervisning men får ständigt kämpa mot den fruktansvärde trollkarlen Voldemort. Böckerna har också blivit till en framgångsrik filmserie.