Tankar om feminism och miljö

Klimat, miljöOm jag skulle ha en blogg där jag skrev om allt möjligt skulle jag återkomma till: miljö, feminism, film och – såklart – litteratur. Det går lite i perioder, beroende på olika saker. Samhällsdebatt, saker som händer i mitt privatliv, en bok eller film som inspirerar mig. Ibland ser jag så mycket film att jag bara måste dela med mig här, och jag tipsar er gärna om film precis som jag gärna tipsar om böcker.

Sen försöker jag mer och mer att dra ner min klimatpåverkan. Det är mitt mål, att minimera min klimatpåverkan så mycket jag bara kan. Genom att till exempel köpa miljövänliga hudprodukter, leta kläder second hand, åka tåg istället för bil, äta vegetariskt, dra ner på ost och mjölk osv osv. Det blir ett skönt pepp i förhållande till alla dystra siffror som finns om klimathotet. Jag inser hur mycket jag kan göra själv, och det gör mig hoppfull.

Feministfrågor är något annat jag brinner för. Ibland är det skitjobbigt, för jag har svårt att inte reagera på allt som finns runtomkring mig. Det snackas ju om dessa genusglasögon som inte går att ta av när de en gång åkt på, och det känns lite på.

Kommentarer om mammor som är den viktigaste föräldern (“det är ju ändå MAMMA, det är något speciellt med mamma”), filmer/serier med kvinnor som tar mähä-rollen och män som är coola och starka, alla barnprogram där killarna har två kilometer breda axlar och tjejerna har miniliten midja, när butiksbiträdet på Ica envisas med att säga “tjaa” till min sambo och “hej hej” till mig.

Alla dessa saker som kan tyckas små, men i kombination vittnar om något mycket större. En maktstruktur där män och kvinnor har olika förutsättningar och roller. Tidningsrubriker om våldtäkter och kvinnors låga löner är andra delar av samma system, det finns på alla nivåer. Därför brinner jag för feminism.

Men tills vidare är ju det här trots allt en litteraturblogg. Där det slinker med ett och annat filmtips. Och kanske att jag tipsar om miljö- och feminismböcker lite extra, för att väva ihop allting. Sånt funderar jag på idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *