Boktips: Sjutton år och skitsnygg

bokblogg, bokrecension, ungdomsböcker, sjutton år och skitsnyggJag har läst Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm. Den handlar om Felix som är sjutton år och skitsnygg. Han styr och ställer precis som han vill och han står alltid i centrum. När Felix kommer hem från semestern är allt annorlunda. Nu är det någon annan som alla tittar efter – den coola och mystiske Zäta. Till och med Felix flickvän verkar mer intresserad av Zäta än av honom. Hur hände det?

Precis som i Emma Granholms tidigare böcker dras jag snabbt med i berättelsen. Redan efter sida ett är jag nyfiken och vill läsa mer. Jag gillar att det sociala spelet finns med, och att det har lika stor betydelse oberoende av om vi följer en kille eller tjej. Berättelsen sticker ut på så sätt att den saknar moralkakor, vilket gör den mindre förutsägbar. Karaktärerna är trovärdiga, inte bara hur de fungerar, utan hur de förhåller sig till varandra.

Att boken saknar moralkakor gör också att budskapet inte blir särskilt bra. Felix beter sig svinigt större delen av boken, vilket inte får speciellt mycket konsekvenser. Jag hade hoppats att han skulle bli skriven på näsan och liksom “nej, du kan inte få allt”, men istället får han mer bekräftelse som säger “jo, alla vill visst vara som du – du kan vara helt lugn”. På ett sätt är det visserligen trovärdigt, men det gör samtidigt att jag stör mig på Felix. Jag tycker också att boken tappar tempo mot slutet, och att upplösningen inte håller lika hög kvalitet som resten av boken.

Gå in på Bokus.se om du också vill läsa Sjutton år och skitsnygg!

1 Thought.

  1. Pingback: De 50 bästa svenska ungdomsböckerna | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *