Portkod 1321

Tänk er en riktigt bra ungdomsbok,
fast som TV-serie. Där har ni Portkod 1321. Jag blev tipsad om serien av både en vän och av Tonårsboken, och jag förstår verkligen varför. Det är en TV-serie i tio delar som finns tillgänglig på svtplay. Den handlar om Agnes och Steff som spenderar en sommar själva tillsammans med Agnes lillasyster medan deras föräldrar är ute på turné i Europa. Till en början är det pest, men när de lär känna ett killgäng börjar allt vända.

Portkod 1321 är både verklighetstroget och full av igenkänning. Många teman hinner tas upp på väldigt kort tid – allt från självskadebeteende, ätstörningar, depression och barn som far illa till sex, alkohol och otrohet. Någon gång hann jag tänka men inte det här OCKSÅ, fast så är livet. Allt händer på en gång och det finns skit överallt runtomkring en. Skådespelet är över lag bra, speciellt huvudrollsinnehavarna. Möjligen är det några klyschor, men för det mesta är serien medryckande. Jag såg allt i ett svep. Mest för att jag inte kunde sluta titta, och för att varje avsnitt är ca 10-15 minuter långt. Hela serien blir nästan som en film.

Här är en intervju med skaparna av serien. Väldigt spännande att läsa hur de tänkte. “Men vi ville inte göra en serie som är uppfostrande utan snarare skildra ungdomars verklighet såsom den verkligen är eller kan vara”, säger Linnea Roxeheim som är en av skaparna. Det var precis det jag också slogs av när jag såg serien. Många kanske tänker att det är överdrivet, att femtonåriga tjejer inte super skallen av sig eller hetsäter i köket. Det må vara alla föräldrars mardröm, men det är verkligheten. Inte för alla, men för många.

4 Thoughts.

  1. Jag kände mig en aning för gammal för serien och kunde tycka den var lite pinsam ibland. Men jag såg hela och hade det som mitt guilty pleasure på tisdagar.

    • Ja, ibland kan man känna så, men jag tycker ändå att det var så pass mycket igenkänning att det övervägde :)

  2. Pingback: Luckiest girl | Jonna Lindberg

  3. Pingback: Ett intro på repeat | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *