Boktips: Pojkarna

Jag har läst Pojkarna av Jessica Schiefauer. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är tonår (15+). Den handlar om vänskapen mellan Kim, Bella och Momo som precis fyllt fjorton år. Det handlar också om livet som ofta är svårt och där det gäller att hålla sig undan. En dag får Bella hem en konstig blomma till sitt växthus som kommer förändra allting – hur de ser på varandra och på sig själva, men också hur andra ser på dem.

bokblogg, bokrecension, Jessica Schiefauer, Pojkarna

Jag gillar verkligen idén. Den ger alla förutsättningar att kritisera de könsroller som finns i samhället, på ett otroligt snyggt sätt. Jag gillar också hur författaren fångar gränslandet mellan barn och vuxen, och hur viktigt det blir att hitta sig själv. Det finns därför mycket igenkänning i boken, samtidigt som den bidrar med något nytt som känns både originellt och spännande. Det finns också ett magiskt skimmer över boken, som blir en härlig blandning av övernaturliga inslag och naturens egen kraft.

Författaren utvecklar dock inte sin idé så mycket som hon skulle kunna. Pojkarna målas upp alldeles för stereotypa med både kriminalitet, våld och sex som sina främsta kännetecken, som att det skulle vara skillnaden mellan könen. Det ger inte en rättvis bild av varken tjejer eller killar, och här tycker jag författaren skjuter sig i foten. Hon hade guldläge att spräcka hål på den här sortens stereotyper, men istället spär hon på och där tappar boken också sin magi för mig.

Vill du provläsa Pojkarna, eller kanske till och med köpa den? Gå in på Bokus.com!

2 Thoughts.

  1. Pingback: Filmtips: Pojkarna | Jonna Lindberg

  2. Pingback: Filmtips: Pojkarna « Jonna Zeitler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *