Om Mig

FullSizeRenderJag som driver den här bloggen heter Jonna och är 27 år gammal. Jag bor i Stockholm och jobbar som socionom. När jag inte jobbar skriver jag på ett manus, läser en hel del böcker och bloggar. I den här bloggen vill jag inspirera dig till att läsa och skriva. Jag tipsar om böcker jag tycker om, mycket barn- och ungdomslitteratur, och jag berättar om vad jag gör för att hålla igång mitt skrivande.

Jag frågar mig ibland varför jag läser och skriver. Framför allt skrivande kan verkligen vara krävande, och det tar så otroligt mycket tid. Så varför lägga all den tiden? För att det får mig att må bra, och för att det får mig att känna hur magiskt livet kan vara. Hur man med ord och bokstäver kan skapa personer och världar. Helt unika människor, lika verkliga som du och jag, och som fattas en när boken är slut. Jag blir lika fascinerad varje gång jag tänker så, och därför kommer jag aldrig tröttna på litteraturen. Den inspirerar mig varje dag.

Varför just barn- och ungdomslitteratur, då? Först och främst måste jag säga att den genren är väldigt underskattad, och jag blir både arg och ledsen över hur många som nedvärderar barn- och ungdomslitteraturen. Som att den skulle vara av mindre litterär kvalitet, eller lättare att skriva. Faktum är att den där trollbindningsfasen ofta är kortare när man skriver för barn och ungdomar. Det gäller att få läsaren att fastna direkt, och att hålla kvar läsaren där, i spänning och lagom tempo. Jag hörde någonstans att en barn- och ungdomsförfattare måste jobba mer för sin läsare, istället för att läsaren jobbar för boken som kanske är vanligare inom “vuxenlitteraturen”. Jag tror verkligen att det ligger något i det.

Inom barn- och ungdomslitteraturen räcker det oftast inte med att boken blir fantastisk efter halva, eller att man kommer fatta efteråt vad som var bra. Det måste vara bra från sida ett, och det är en konst i sig. En konst jag aldrig tycker man ska underskatta. Därför läser även jag barn- och ungdomslitteratur, och därför hyllar jag alla barn- och ungdomsförfattare som lyckas med just det: magi från den allra första sidan.

Jag vill också dela med mig av mina egna berättelser i den här bloggen. Gå gärna in och läs.

Vill du kontakta mig? Maila jonna@jonnalindberg.com eller kommentera direkt här på sidan!

11 Thoughts.

 1. Hej! Jag gillar din syn på barn- och ungdomslitteratur, håller med dig helt och hållet. Vill passa på att tipsa dig om min ungdomsroman Saga Swärd – Omskakare och världsresenär. Skulle vara kul om du ville läsa och kommentera :) Du kan hitta mig här: http://www.facebook.com/SagaSward

 2. Hej Jonna!
  Tack för LitteraturMagazinet och dess skrivarskola!

  Jag håller fullständigt med dig gällande barn- och ungdomsböcker, att den genren är väldigt underskattad. Jag läser mycket böcker i den kategorin, kanske främst fantasy, men även annat. Jag skriver nog dock mer vuxet, ev ibland för ungdomar, men inspiration hämtar jag ofta från böcker riktade till yngre personer. Mytologi och symbolik är även något som jag alltid utgår ifrån, och som man kan hitta massor av i barn och ungdomslitteratur.

  • Hej Michi!

   Tack själv, vad roligt att du har hittat hit! Jättespännande med mytologi och symbolik. Jag fascineras också av det. Kul att du skriver för vuxna men inspireras av barn- och ungdomslitteratur. Jag skulle gärna prova skriva för vuxna framöver, mest för att det vore kul att prova olika typ av texter och målgrupper. Jag har främst skrivit för ungdomar, ibland för yngre ungdomar, men mest för äldre.

   Hoppas du fortsätter tycka om LitteraturMagazinets skrivarskola. Allt gott till dig!

 3. Hej Jonna, jag undrar bara om du har något bra tips på någon bokklubb jag kan gå med i, jag är 12 år och jag gillar spännande böcker, tacksam om du vet nån bra bokklubb för mig!

 4. Hej Jonna!
  Har flera gånger tittat på bilden av din fina vykortstavla, och har kommit fram till att jag också skulle vilja göra en sådan – om det är okej med dig såklart. :) Jag undrar bara hur du har fått tag i alla fina vykort med bokmotiv? Har du specialbeställt dem på något vis, eller finns det bokvykort att hitta om man verkligen letar?
  God fortsättning! :)

 5. Jag har skapat en blogg som en del i ett läsprojekt tillsammans med en högstadieskola i Flen kring min ungdomsroman Död åt Örjan.
  Istället för att ge ut boken på vanligt sätt tog jag kontakt med skolan.
  Idén är enkel. Istället för att sätta en 300 sidors roman i händerna på läsovana ungdomar så publicerar jag ett kapitel i taget av min bok på en blogg, typ en gammaldags följetong. Tanken är att det känns mer överkomligt att läsa en kortare text. Det är lätt att jobba med cliffhangers som ökar intresset att läsa vidare. En blogg kan läsas varsomhelst, i datorn, paddan, mobilen och när som helst.
  Skolan nappade och vi började med att jag gästade klasserna, läste första kapitlet högt och pratade lite om hur det är att skriva och vad man ska tänka på när man skriver en längre text. Eleverna fortsätter nu att läsa, både enskilt och tillsammans. För vissa särskilt lässvaga grupper läser l läraren högt och så diskuterar man uttryck och ord som är svåra att förstå om man inte har svenska som förstaspråk. Vissa grupper ska också skriva en egen längre text.
  Om det är någon som är nyfiken får ni förstås gärna titta in på dodatorjan.blogspot.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *