Boktips: Människohamn

bokrecension, bokblogg, MänniskohamnJag har läst Människohamn av John Ajvide Lindqvist.
Jag skulle säga att det är en spännings/skräckroman. Den handlar om Anders och Cecilia och deras dotter Maja, som en dag försvinner spårlöst ute på isen i Roslagens skärgård. Det finns ingenstans att ta vägen, det är helt omöjligt att bara försvinna – ändå gör hon precis det. När Anders långt senare återvänder till platsen börjar mystiska saker hända. Börjar Anders bli galen, eller är det dotterns närvaro han känner? Ju mer tid som går, desto fler frågetecken, men en sak vet Anders. Maja finns. Någonstans i världen finns hon, men var?

Det finns mycket jag tycker om med den här boken. Till exempel hur författaren använder sig av naturen som övernaturliga och mystiska inslag, precis som det kan kännas utan att vara det minsta övernaturligt. Som att havet kan få en att känna sig väldigt liten och maktlös, bara för att det är så enormt. På det sättet kan jag relatera till boken även när det är övernaturligt. Jag tycker också om karaktärerna som känns både trovärdiga och välskrivna. Författaren lyckas bygga upp en stämning med lagom mycket spänning och mystik som får mig att vilja läsa vidare. Övernaturligt och obehagligt? Ja. Skräck? Nja. Men det gör mig å andra sidan ingenting.

Ibland blir det dock för mycket. Vissa bihistorier tar lite mycket plats och jag hinner bli otålig. Det jag stör mig mest på är ondskans budbärare i form av två karaktärer på flakmoppe, som varken passar in i berättelsen eller i stämningen. De tar bort lite av mystiken, och även om jag gillar karaktärerna i sig så hör de inte hemma i Människohamn. Jag kan också tycka att författaren beskriver lite väl mycket av det mystiska i slutet, vilket jag hade velat ha kvar i fantasin.

Om du också vill läsa Människohamn, gå in på Bokus.se!

1 Thought.

  1. Pingback: En egen novellsamling | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *