Boktips: Flyga högt

bokblogg, bokrecension, ungdomsböcker, Katarina von Bredow
Jag har läst Flyga högt av Katarina von Bredow. Det är en ungdomsbok och rekommenderad ålder är 12-15 år. Den handlar om Vendela som just börjat nian, och som går i en klass där alla har självklara roller och man vet precis hur man ska bete sig. Men så börjar Silja i klassen, och hon verkar inte alls bry sig om de olika rollerna, eller vad man gör och inte gör. Hon gör precis som hon vill och plötsligt verkar inga roller självklara längre.

Jag gillade boken sjukt mycket! Jag läste den i ett svep, och höll till och med på att missa en natts sömn. Den har bra flyt och ett lätt språk, där man snabbt kommer in i berättelsen. Karaktärerna är trovärdiga – jag känner igen mig i både dem och situationerna som uppstår. Boken handlar om vänskap och kärlek, men också om normer och sorg, vilket jag tycker ger den något extra. Det är inte bara en feel good-bok, utan något djupare som sitter kvar efteråt. Sorgen är tung och finns där, men det är ändå inte “grejen”. Den följer huvudpersonen hela tiden, så som sorg gör, men hon kan också tänka på andra saker och uppfyllas av glädje och kärlek.

Några få saker känns överdrivna, till exempel hur Silja beter sig i början av boken. Det gör henne nästan för stark, och som att hon inte bryr sig om något alls. Det är dock bara i början. Likadant med en annan av bokens karaktärer, som känns rent omänsklig genom hela boken, vilket jag tycker är lite överdrivet.

Boken fick mig att tänka på Tusen gånger starkare av Christina Herrström. Hon tar upp liknande teman som roller och normbrytande beteende i skolan, däremot är Flyga högt betydligt bättre gestaltad enligt min mening. Boken fick mig också att tänka på I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell, där roller sätts ur spel och huvudpersonens liv blir helt annorlunda.

Provläs Flyga högt på Bokus.se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *