Filmtips: World war Z

Max Brooks World war zEn av mina favoritpodcasts är som tidigare nämnt Bokhoras bokpodd. För ett tag sen handlade det om skräck, och boken “Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget” som är skriven av Max Brooks togs upp. Trots att jag inte är någon zombiefantast blev jag nyfiken på boken eftersom den verkade ha ett spännande upplägg. Jag fattade det som att den är skriven i loggboksform, eller något liknande, och att den då handlar om världskriget som kom efter första och andra världskriget – nämligen zombiekriget. Därför var jag så klart nyfiken på filmen “World war Z” också. I torsdags var jag på smygpremiären.

Det finns saker med filmen jag blev väldigt imponerad av, och det finns saker jag inte alls gillade. Jag fastnade verkligen för effekterna. Scenen (som också finns med i trailern) av hundratals zombies som bara klättrar ovanpå varandra för att komma över en mur är stark, och känslan av panik som bryter ut i början utan att någon egentligen verkar förstå vad de flyr ifrån. De här zombierna är är nämligen väldigt snabba, och de ser inte riktigt lika ruttna ut som i andra filmer. De är rätt lika människorna, och det blir ännu läskigare.

Jag gillar också att mycket handlar om att bota viruset, att hitta en lösning. I många zombiefilmer jag sett smyger människorna bara runt och håller sig undan, tills fler och fler dör. Det handlar inte så mycket om hur viruset fungerar och varför. Här får vi lite detektivarbete i form av Gerry Lane (Brad Pitt) som åker jorden runt för att ta reda på mer om viruset.

Jag tyckte att det var några actionscener för mycket. Jag hade också gärna sett mer samhällskritik. I filmens intro antyds att det här är en effekt av global uppvärmning och sättet vi lever på idag, men det är egentligen ingenting som följs upp senare i filmen. Jag hade gärna lärt känna karaktärerna lite bättre. När Gerry Lane måste lämna sin familj känner jag inte den där “åh, de MÅSTE klara sig”-känslan. Jag bryr mig helt enkelt inte tillräckligt mycket om dem.

Det är för övrigt också något jag har svårt för – könsstereotyperna. Självklart ska frugan sitta säkert medan hjälten ger sig av för att rädda världen, självklart är 99% av de som bestämmer män. När Gerry Lane ska säga hej då till sina barn och barnens kompis vänder han sig till döttrarna och kör en “goodbye baby, daddy will be home soon”. När han vänder sig till barnens kompis (som är kille) säger han något i stil med “okay big boy, take care of the girls for me”. Det blir tröttsamt.

Sammanfattningsvis skulle jag väl säga att “World war Z” är helt okej-bra, den är välgjord och det märks att den är påkostad, men den är absolut inte fantastisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *