Filmtips: Monica Z

Filmen Monica ZIgår var det premiär för filmen “Monica Z” som är baserat på Monica Zetterlunds liv. Jag har själv ingen relation till henne som artist, och eftersom hon är så folkkär bland många var det roligt att upptäcka henne.

Jag hade rätt höga förväntningar efter att ha läst många fina recensioner – och jag blev inte besviken. Den var välgjord. Framför allt gjorde Edda Magnason ett helt fantastiskt personporträtt av Monica. Vad jag förstår har hon inte varit med i någon film tidigare, och ändå är skådespelarinsatsen otrolig. Hon sjunger allt själv, det är inga gamla inspelningar blandade med nya utan allt är Edda. Nu när jag efteråt lyssnat på Monica Zetterlunds musik kan jag fascineras av hur likt det är. Edda har verkligen tolkat Monica bra.

På ett sätt var den väl förutsägbar. Det är ju bara en artist bland många där det är mycket fest och glamour vilket till en början bara är roligt, för att sedan bli tragiskt. Alkoholmissbruk, försummade barn, hur prestationen tar över och blir allt personen är. Filmen påminde mycket om “Walk the line” där Johnny Cash porträtteras. Vad det nu beror på – en lättillgänglighet till festerna, om alkohol blir ett sätt att slappna av från all hets, eller om många artister har mörka bagage med sig – så verkar det inte helt ovanligt.

Som jag sagt tidigare gillar jag ju den typen av filmer, med festfasaden som sedan spricker. På det viset var den lik både “Känn ingen sorg” och “The great Gatsby”. Förutsägbarheten gjorde mig alltså ingenting. Det var en riktigt bra film, över lag. Inte slag-i-magen-bra, men riktigt bra. En fyra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *