Filmtips: Hotell

Hotell med Alicia ViklanderI lördags kväll fick jag äntligen se en av höstens efterlängtade biofilmer: Hotell. Den handlar om Erika som är mitt i livet och har allt hon kan önska sig, tills allt vänds upp och ner. Hon önskar att hon kunde vara någon annan och fly från sig själv, men hur gör man det? När hon träffar flera som känner likadant i en terapigrupp bestämmer de sig för att ta in på hotell. På hotell kan man vara vem som helst – och passar det inte är det bara att hitta ett nytt hotell. Det blir deras alldeles egna form av terapi.

När jag läste om den här filmen trodde jag att den skulle vara väldigt tung, och på ett sätt är den verkligen tung. Den handlar om psykisk ohälsa i många olika varianter. Efter att ha sett trailern, och efter att nu ha sett filmen, kan jag konstatera att filmen inte alls är tung på det sättet jag trodde. Den är tvärt om sjukt rolig, till och med samtidigt som den är jobbig.

Karaktärerna är otroligt bra – varje person är unik och har sitt eget bagage. Det är framför allt de som stannar kvar hos mig efteråt, och hur de hjälper varandra trots att de inte alltid förstår varandra. Sen måste jag säga att jag gillar deras terapiform. Det kanske är långt mer effektivt än en timme varannan vecka (för vissa, i alla fall).

Jag känner mig engagerad i filmen hela tiden, jag både gråter och skrattar, men den är inte slag-i-magen-bra. Jag har svårt att förklara varför. Ibland kan man ju känna att allt bara klaffar när man ser en film – att alla pusselbitar sammanfaller och det blir en helt fantastisk helhet. Så känns det inte. Kanske hade jag velat förstå Erika ännu bättre och fått mer fördjupning av karaktärerna.

Alicia Vikander är sedan tidigare en stor favorit hos mig. Hon har gjort fantastiska rollprestationer i både “Till det som är vackert” och “A royal affair”. Den här filmen är inget undantag. Med kroppsspråk och minspel säger hon mer än alla repliker i hela filmen, vilket jag tycker är hennes styrka. Hon är också otroligt duktig på att förmedla smärta och psykisk ohälsa av olika slag. Det enda jag kan känna är att det vore roligt att se henne i någon annan typ av roll som inte alls påminner om den här. Det gör dock inte filmen sämre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *