Filmtips: Festen

festenI helgen såg jag en dansk film från 1998 som heter “Festen”. För er som inte vet det handlar filmen om Helge som fyller 60 år varpå hela släkten samlas i hans herrgård. Helges tre barn är givetvis där – och mitt i middagen ställer sig en av sönerna upp för att berätta något som förändrar allt.

Jag vet ärligt talat inte om jag tyckte om den här filmen eller inte. Efter 10 minuter var jag beredd att stänga av, efter 20 var det något som gjorde att jag ville fortsätta. Jag ville veta hur det gick. När den var slut kunde jag konstatera att det fanns något jag gillade, jag var fångad hela vägen, men att den var oerhört skruvad. Ibland för skruvad.

Tänk er “Tomten är far till alla barnen”, fast gånger hundra. Mer fylla, mer bråk, mer sjukt. Betydligt mer tragisk och mörk. Alla sociala koder som måste följas till punkt och pricka. Man ska skratta och vara artig, vara intresserad av vad andra säger osv. Det var lite som att filmen drev med allt det här och tog det till sin spets. Det spelar ingen roll att en person säger något hemskt, då skrattar man ändå. Allt för att hålla ihop fasaden och de sociala koderna. Det tyckte jag var intressant med filmen.

Dock fanns det ingen karaktär jag kunde sympatisera med. Ingen jag hejade på. Eller okej, det fanns vissa som var värre än andra, men alla var så vrickade att jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Karaktärerna blev lite endimensionella, samtidigt som det spädde på hela situationen. Hur folk kan bete sig när de dricker, eller kanske hur de dricker för att stå ut i vissa situationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *