Filmtips: Boktjuven

Markus Zusaks BoktjuvenFör ett par år sen började jag läsa Markus Zusaks “Boktjuven”, men fastnade inte. Det kändes väldigt tråkigt eftersom jag hört så otroligt mycket bra om den. Jag tänkte att jag skulle försöka läsa den någon gång igen men det blev aldrig av.

Nu har jag äntligen sett filmen! Om jag inte fastnade för boken kan man lugnt säga att jag fastnade för filmen, men gud vilken tung upplevelse det blev. För er som inte vet det är det döden som berättar den här historien där Liesel är huvudperson. Hon kommer som barn till en fosterfamilj under andra världskriget i Tyskland. Hennes lillebror har precis dött och mamman är borta.

Samtidigt som alla hemskheter händer runtomkring henne hittar hon glädje i att lära sig läsa. Hon läser allt hon kommer över (vilket inte är speciellt mycket, till en början). Sånt här älskar ju jag, när framför allt barn upptäcker kärleken till böcker i filmer/serier/böcker. Det är så fint! Och härligt.

Som så många andra känner jag igen mig själv från när jag var mindre och bara kunde sluka bok på bok, nästan lite besatt. Därför inspirerar Liesel verkligen mig. Jag blev sugen på att själv sätta mig och läsa när jag såg filmen, vilken bok som helst, bara suga in all kunskap som finns att hämta i böcker.

Samtidigt som Liesel upptäcker böcker och utvecklar en otroligt fin relation till sina fosterföräldrar och även sin bästa vän Rudy, finns kriget i bakgrunden som ett mörkt hot. Det är också här det blir så tungt. Varje gång jag ser en film eller läser en bok som berör andra världskriget blir jag otroligt illa till mods.

Det är för mig obegripligt hur allting blev, hur mångas verklighet det var. Kriget, den förändrade samhällssynen, nazismen. Inte obegripligt som att det känns så avlägset, för det finns tyvärr samma tendenser idag, men för att det känns omänskligt. Ovärdigt. Att människor kan göra så mot varandra övergår mitt förstånd, och att det finns så mycket brutalitet taget direkt från verkliga exempel blir så väldigt tungt att ta.

Det var inte en alltigenom tung upplevelse, den var hoppfull och rolig också, men sammantaget tog den väldigt mycket av mig. Är man bara beredd på det kan jag rekommendera alla att se den här filmen.

1 Thought.

  1. Boktjuven har legat på min att läsa-lista hur länge som helst men jag har inte tagit mig an den än… Tycker filmen verkar oerhört fin (och snygg)! Måste iväg och se den innan det är för sent.

    Älskar för övrigt böcker som handlar om böcker. Även om de inte är de bäst skrivna böcker man läst får de automatiska pluspoäng i alla fall :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *