De 50 bästa svenska ungdomsböckerna

V ad är en ungdomsbok och vad är en barnbok? Det funderade jag lite över idag. Liksom, var går gränsen? Om jag kollar på olika hemsidor finns det ofta kategori 9-12, 12-15 och 15+. Generellt skulle jag vilja säga att 12-15 och 15+ är ungdomsböcker. Tolv är väl en rimlig ålder att kliva in i ungdomsvärlden. Men så kollar jag in de olika kategorierna och märker att det finns många böcker i 9-12 år som jag helt klart skulle säga är ungdomsböcker. Alltså vill jag inkludera 9-12 också. Eller också skiter jag i att göra den uppdelningen.

Hur som helst läste jag på Nilmas Bokhylla att det finns en lista över de 100 populäraste ungdomsböckerna genom tiderna som cirkulerar runt på olika bloggar. Då kände jag att jag ville göra en egen lista, fast svenska ungdomsböcker. Jag råkar nämligen tycka att svenska ungdomsböcker är riktigt bra, och det kommer bara fler och fler! Själva kategorin verkar ha utvidgats de senaste åren, och då menar jag inte bara fler böcker, utan olika typ av ungdomsböcker. Kärleksproblemen börjar blandas upp med fantasy och skräck, normer ifrågasätts och raseras. Jag gillar det.

Så här kommer alltså min lista över de 50 bästa svenska ungdomsböckerna. Jag har själv valt vilka jag tycker passar in i begreppet ungdomsbok (jag hade mest jobbigt med Astrid Lindgren-böckerna, eftersom jag älskar typ allihop). Andra skulle säkert inte kategorisera precis som jag, men det är ju också lite av det roliga.

1. Sara Ohlsson – Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
2. Sara Kadefors – Sandor slash Ida
3. Lisa Bjärbo – Det är så logiskt alla fattar utom du
4. Katarina von Bredow – Syskonkärlek
5. Emma Granholm – Ett nytt liv på köpet
6. Emma Granholm – Sjutton år och skitsnygg
7. Emma Granholm – Simon & Sophie
8. Jessica Schiefauer – Om du var jag
9. Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren – Engelsfors-trilogin (del 1&2)
10. Sofia Nordin – Natthimmel
11. Sofia Nordin – Det händer nu
12. Johanna Lindbäck – Välkommen hem
13. Johanna Lindbäck – Saker som aldrig händer
14. Katarina von Bredow – Som jag vill vara
15. Denise Rudberg – Alteja-trilogin
16. Peter Pohl – Jag saknar dig, jag saknar dig
17. Peter Pohl – Jag är kvar hos er
18. Johanna Thydell – I taket lyser stjärnorna
19. Johanna Thydell – Det fattas en tärning
20. Johanna Thydell – Ursäkta att man vill bli lite älskad
21. Annika Thor – Steffi och Nelli-serien
22. Emma Hamberg – Linas kvällsbok 1&2
23. Mats Wahl – Vinterviken
24. Katarina von Bredow – Flyga högt
25. Anna Ehn – Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd
26. Maud Mangold – Glaspärleresan
27. Kerstin Sundh – Miranda-serien
28. Bengt Nilsson – Björn!
29. Ulf Stark – Dårfinkar och dönickar
30. Anders Björkelid – Ondvinter
31. Maria Gripe – Agnes Cecilia: en sällsam historia
32. Maria Gripe – Tordyveln flyger i skymningen
33. Katarina von Bredow – Som om ingenting
34. Moni Nilsson Brännström – Malin+Rasmus=sant
35. Sören Olsson & Anders Jacobsson – Emanuel
36. Maria Gripe – Glasblåsarns barn
37. Astrid Lindgren – Bröderna Lejonhjärta
38. Astrid Lindgren – Mio, min mio
39. Peter Pohl – När alla ljuger
40. Henning Mankell – Sofia-serien
41. Katarina von Bredow – Bara inte du
42. Sara Kadefors – Nyckelbarnen
43. Christina Wahldén – Kort kjol
44. Annika Thor – Sanning eller konsekvens
45. Katarina von Bredow – Hur kär får man bli?
46. Peter Pohl – Tusen kulor
47. Anna Ehn – Vårfrost
48. Johan Unenge & Måns Gahrton – Eva & Adam-böckerna
49. Louise Boije af Gennäs – När kärleken kom
50. Mara Lee – Salome (jag vet att den här boken inte räknas som ungdomsbok alls men jag tänker göra det ändå, mest för att den är sjukt bra men också för att den är lite som en ungdomsbok)

Vilka är era bästa svenska ungdomsböcker?

5 Thoughts.

 1. Jag håller verkligen med om många av de titlar du räknade upp. Några nya bekantskaper fanns det också som jag nu blev sugen på. Min topp 5:
  1. Det är så logiskt alla fattar utom du- Lisa Björbo
  2. Syskonkärlek- Katarina von Bredow
  3. Typ min brorsa- Johanna Lindbäck
  4. Jag saknar dig, jag saknar dig- Peter Pohl
  5. I taket lyser stjärnorna- Johanna Thydell

  • Vad kul! Jag har läst alla utom din nr 3, men den blev jag sugen på! Kul att vi gillar samma böcker :)

 2. Finns det någon ungdoms bok som handlar om drakar? Om det finns så vill jag gärna läsa den efter som jag älskar drakar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *