Boktips: William Morris bok

William Morris bok av Benjamin LacombeJag har läst William Morris bok, med text av
Benjamin Lacombe och med illustrationer av Agata Kawa. Jag fick den som recensionsexemplar från Alvina förlag – tusen tack för det! Det är en bilderbok som vänder sig till både barn och vuxna. Boken handlar om formgivaren William Morris (1834-1896) och hur han upptäckte skönheten och fantasin i naturen. Boken utspelar sig när William är tretton år och går på internatskola. Meningen är att William ska bli präst, men han drömmer sig allt oftare bort till den vackra trädgården med sin röda skrivbok. I skrivboken får han utlopp för alla sina fantasier och tankar, allt från dikter till teckningar. Det är då han bestämmer sig för att förändra världen genom att öppna människors ögon för skönhet.

Det är svårt att inte fastna för Kawas fantastiska illustrationer. Varje uppslag är ett eget konstverk som dels för handlingen framåt, men som också bidrar till stämningen som uppstår när jag läser den här boken. De gulbleka färgerna, poesin som finns med i varje bild, blommorna och krumelurerna, den drömlika stämningen. Jag tolkar den här berättelsen som en kärleksförklaring till William Morris som konstnär, där bilderna vi får se är hur William själv uppfattade världen. Jag fastnar också för formatet vilket tillåter illustrationerna att breda ut sig och komma till sin rätt.

Texten samspelar väl med illustrationerna, lättbegriplig men ofta poetisk. I själva handlingen kan den dock kännas redovisande. Som att syftet med den här boken endast är att berätta om hur William Morris upptäckte konsten och naturen, och inte att framföra en skönlitterär berättelse. Därför tror jag att den här boken främst uppskattas av de som är nyfikna över William Morris liv, eller som vill uppslukas av de vackra illustrationerna. Med andra ord är jag tveksam till hur stor behållning barn har av den här boken. Jag tolkar det snarare som en bilderbok för vuxna.

William Morris bok finns tillgänglig på Bokus och Adlibris.

Alvina förlag är ett bokförlag som från 2010 valt att miljömärka alla sina barnböcker, vilket jag tycker är helt fantastiskt. Förlaget uppmärksammade att många barnböcker handlar om att barnen själva ska göra något för att rädda miljön, och att som förlag inte själva ta ansvar för miljön kändes helt orimligt. Det är barnen som kommer känna av miljöns konsekvenser allra mest, därför tycker jag att en miljömärkning av just barnböcker är både inspirerande och beundransvärt. Jag hoppas att fler förlag väljer att göra likadant. Gå gärna in och läs mer om vilka miljömärkningar Alvina förlag använder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *