Boktips: Varma kroppar

Varma kropparJag har läst Varma kroppar av Isaac Marion. Jag fick
boken som recensionsexemplar från Mix förlag – tusen tack för det! Varma kroppar var den första tryckta romanen som Mix förlag gav ut, och den utkom i februari 2012. I den här dystopiska boken har världen fyllts av zombier efter många år av både krig och katastrofer. Världen har blivit en dyster plats, och i den finns R. En zombie som varken minns vad han heter eller vem han var innan han blev zombie. Han hasar omkring med andra zombies som han nätt och jämnt känner igen. När zombier äter av en människas hjärna återupplever de scener och känslor ur den personens liv, och när R äter Perrys hjärna blir han förälskad i Perrys flickvän – Julie. Genom Perrys hjärna och i mötet med Julie upplever R känslor han inte trodde en zombie kunde ha. Zombier ska ju vara döda monster utan varken känslor eller minne, men med Julie blir allting annorlunda. Inte bara för R.

Jag tyckte oerhört mycket om den här boken. Jag kom snabbt in i den, både tack vare det lättsamma språket och för att världen R lever i väcker intresse hos mig från första stund. Inte bara världen, utan också R själv. Boken berättas nämligen helt ur Rs perspektiv. Innan jag började läsa boken var jag något skeptisk till det – hur kan vi få tillgång till den här världen ur en zombies perspektiv, om R åtminstone från början varken har minne eller känslor? Men det är väldigt snyggt berättat och det blir inte det minsta konstigt. Dessutom ruckar det på bilden av hur en zombie ska vara. Redan innan R blir förälskad och börjar uppleva nya känslor skulle jag inte påstå att han är känslolös. Snarare apatisk. Som att han är i en vaken koma. Jag tolkar det som att zombierna i den här världen verkligen har en sjukdom, en smitta, och inte att de “förvandlats” till monster. Därför ger Marion en nyanserad bild av zombier, vilket jag verkligen fastnar för.

Varma kroppar ger mig också många tankeställare. Det får mig att undra vad vi egentligen definierar som mänskligt, var gränsen för en människa går. Jag funderar också över hur sjuka vi kan bli av hur andra definierar oss. Om alla förväntar sig att du är och beter dig som ett monster, då blir du nog så också. Det är åtminstone ett budskap jag kan se i den här boken. Vi får veta väldigt lite om hur själva smittan uppstod, vilket jag kan sakna. Dock får vi veta mycket om hur zombiernas samhälle ser ut och vilka ritualer de själva skapat. Vi får veta hur zombier har sex (eller försöker), eller vad de försöker lära barnen i sin skola. Här har vi också en upptrappning mot denna dystra värld, med både klimatkatastrofer och krig innan zombierna ens fanns, vilket skiljer sig lite från de böcker jag tidigare läst. Här har världen långsamt gått åt helvete. Barn har växt upp i samhället som det ser ut nu, vilket också gör boken väldigt tung och hopplös till och från.

Även karaktärerna är skickligt gestaltade. Det är inte bara trovärdiga, de är också älskvärda och sympatiska. Jag skulle gärna vara vän med både R och Julie. Varma kroppar kommer stanna kvar hos mig länge, och jag kan varmt rekommendera den. Jag tror det här är en bok som många skulle tycka om. Både ungdomar och vuxna. För er som läst boken och vill ha mer av Isaac Marions värld kommer filmatiseringen Warm bodies på bio den 19 april 2013.

Varma kroppar finns tillgängligBokus och Adlibris.

2 Thoughts.

  1. Pingback: Warm bodies | Jonna Lindberg

  2. Pingback: ”Varma kroppar”, Isac Marion | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *