Boktips: Tummelisa

bokblogg, bokrecension, tummelisa, H. C. AndersenJag har läst Tummelisa av H. C. Andersen, nu utgiven på nytt med illustrationer av Charlotte Gastaut. Jag fick den som recensionsexemplar från Rabén & Sjögren – tusen tack för det! Det är en bilderbok och rekommenderad läsålder är 3-6 år. Sagan handlar som ni säkert vet om Tummelisa – en liten flicka inte högre än en tumme, och vilka äventyr hon är med om. Ofta hemska, med olika djur som vill gifta sig med henne och tycker hon är den vackraste flicka de sett. Den enda som är riktigt snäll är svalan, och svalan blir också Tummelisas räddning.

Den här boken är full av fina illustrationer. Det är häftig färgsättning med många kalla och bleka färger, många detaljer i form av växter och natur, och så Tummelisa. Liten och blek med svart hår. Jag får en drömsk känsla när jag ser på bilderna, och det känns nästan som en modern version av John Bauers illustrationer. Även om de är fina är de över lag rätt dystra. Det är inte många bilder Tummelisa ler på, och det är inte speciellt trevliga situationer som gestaltas. Förutom illustrationerna fastnar jag faktiskt inte för den här boken. Avskalad från sagofilter och nostalgi finns en hemsk historia. En flicka som är alldeles för liten för att kunna försvara sig och som blir utnyttjad av alla hon möter. Det finns inte ens något lyckligt återseende att hoppas på – Tummelisa har ingen att vända sig till från det att boken börjar, inte förrän i slutet då hon träffar svalan.

Jag såg Tummelisa många gånger som film när jag var liten, och den versionen av sagan är inte helt olik den här. Det är lite mer Disney över den, med kärlekshistorien mellan Tummelisa och älvprinsen som drivkraft framåt. Här finns visserligen prinsen med, men han dyker upp lika överraskande som alla andra friare – enda skillnaden är väl att han och Tummelisa ser ungefär likadana ut. Då slår Tummelisa till och säger ja! Och till skillnad från den tecknade filmen hoppas jag inte ens på det här kärleksparet. Jag tycker mest att det känns tragiskt.

Tummelisa finns tillgänglig på Adlibris och Bokus.

2 Thoughts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *