Boktips: Someone like you

Sarah Dessens Someone like youEn bokutmaning för 2013 är att läsa samtliga av Sarah Dessens böcker, och att göra det på engelska. Tidigare har jag läst “Along for the ride”, och nu har jag läst “Someone like you”. Den handlar om blyga Halley och hennes bästa vän Scarlett, den populära tjejen vars pojkvän dör i en motorcykelolycka. Plötsligt är det Halley som får vara stark och drivande i deras relation. Samtidigt träffar Halley en ny kille som får stora konsekvenser för både henne själv och relationen till föräldrarna.

Det absolut bästa med den här boken är vänskapen mellan Scarlett och Halley. Hur de tar hand om varandra och behöver varandra. Sarah Dessen är också väldigt skicklig på att skildra relationen mellan Halley och hennes föräldrar. Det kommer en punkt i de flesta barns liv när man börjar se sina föräldrar på ett annat sätt. Inte sällan blir det konfliktfyllt eftersom relationen omvandlas. Rollerna är inte vad de alltid varit, och det här blir otroligt trovärdigt i boken.

Det finns ett bra driv i boken som får mig att hela tiden vilja läsa vidare. Dels kommer jag som läsare snabbt in i handlingen, och dels är språket lättläst. Däremot känner jag ofta en viss distans till Halley. Ibland blir det lite väl mycket återberättande – handlingen skyndar förbi med få inzoomningar och nedslag. Det här gör att jag inte riktigt känner med Halley när hon blir kär. Hon säger hur mycket hon gillar sin kille utan att jag känner det. Jag vill bli lika besatt som hon själv blir, men jag blir inte uppfylld av det där pirret.

Jag tyckte att det fanns en del moralkakor, speciellt kring sex, vilket störde mig. Sextonåringar funderar åtminstone över sex, tänker jag mig. Och måste det alltid vara tjejen som vaktar på sin oskuld som det mest dyrbara i världen, medan killen är den som tjatar och alltid vill? Den här bilden av unga människor och sex tycker jag blir tröttsam och moraliserande. Det kan säkerligen handla om att USAs syn på sex vad gäller ungdomar skiljer sig från Sveriges.

“Someone like you” finns tillgänglig hos Adlibris och Bokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *