Boktips: Som om jag frågat

bokblogg, bokrecension, ungdomsböcker, som om jag frågat, Johanna LindbäckJag har läst Som om jag frågat av Johanna Lindbäck. Jag fick den som recensionsexemplar av Rabén & Sjögren – stort tack för det! Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Boken handlar om John som precis börjat nian. Då händer det som John varit rädd för hela sommaren – hans föräldrar flyttar isär. Det är bara en paus. Ingenting är bestämt, och ingenting ska ju behöva bli annorlunda för John. Men hur länge har man en paus? Hur kan John ens vara glad när hans föräldrar bara är ledsna? Och vem kan man prata med?

Det finns mycket jag tycker om med den här boken. Karaktärerna är fantastiska och fullständigt trovärdiga. Inte bara karaktärerna, utan också relationerna. Två föräldrar, med så mycket värme för varandra och för sitt barn, som gör sitt allra allra bästa för att klara av en jobbig situation. Vänner som vill hjälpa, men inte vet hur. Ett barn som vill vara stark, som vill bära både för sig själv och för sina föräldrar. Det finns så mycket fint i den här boken att jag blir tårögd vid flera tillfällen. Mycket är tungt, men berättelsen är ändå hoppfullt skriven. Vi får inte veta hur allt löser sig, men vi känner att det kommer lösa sig. På något sätt. Jag tycker om att boken inte vill ge mig en feel good-känsla “bara för att”. Den vill säga något mer, något som stannar kvar långt efter att jag läst klart den. Som om jag frågat är tveklöst Johanna Lindbäcks bästa bok hittills.

Vill du provläsa Som om jag frågat? Gå in på Bokus eller Adlibris.

3 Thoughts.

    • Ja, den är riktigt bra! Och som du säger – man känner att det kommer gå bra för John, hur det nu än blir.

  1. Pingback: Tävlingspris i brevlådan | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *