Boktips: Snövit

bokblogg, bokrecension, Snövit, Benjamin LacombeJag har läst Snövit av Jacob & Wilhelm Grimm,
nu utgiven på nytt med illustrationer av Benjamin Lacombe. Jag fick den som recensionsexemplar från Rabén & Sjögren – tusen tack för det! Det är en bilderbok och rekommenderad läsålder är 3-6 år. Alla känner nog till historien om prinsessan Snövit som tvingas fly undan sin hemska styvmor och gömmer sig i de sju dvärgarnas hus. Här får vi sagan på nytt i en betydligt mer skrämmande ton.

Texten är bra och håller hög kvalitet, men framför allt är det illustrationerna som blir fokus för min läsning. Vi får en blandning av färg- och svartvita bilder som är både otäcka och vackra, till och med skruvade, med abstrakta tolkningar och mytologiska inslag. Tack vare det stora formatet får illustrationerna ta mycket plats, vilket gör att det nästan känns som en konstbok. Jag kan verkligen djupdyka i bilderna och har svårt att se mig mätt på dem. Boken fokuserar mer på det otäcka i sagan om Snövit, snarare än alla söta djur och Snövits tid hos dvärgarna. Istället får vi se mycket av Snövit i förhållande till styvmodern och hur hon kämpar för att åter bli vackrast i landet.

Åldersindelningen blir problematisk för min del. Jag tycker absolut att böcker som vänder sig till barn kan vara utmanande och våga ta upp svåra ämnen, men den här boken är så pass otäck och skruvad att jag tror den lämpar sig bättre för lite äldre barn. Förutom illustrationerna finns det även otäcka delar i texten, såsom att styvmodern i tron om att hon fått Snövits hjärta tillagar det samma kväll och äter upp det. Jag hade också föredragit om hela boken var i färg. Alla illustrationer är skickligt gjorda, men jag tycker de kommer till sin fulla rätt i färg.

Snövit är tillgänglig på både Bokus och Adlibris.

4 Thoughts.

  1. Oj,oj,oj och oj! Makalöst. Färgbilderna är verkliga mästerverk. Misstänker att den svart vita bilden är tecknad i blyerts eller kol, inte lika genomarbetad men fin ändå.

    • Jag håller verkligen med dig! Bilderna är bland de bästa jag sett. Väldigt roligt att sagan får liv på nytt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *