Boktips: Snöret, fågeln och jag

Augustpristagaren Snöret, fågeln och jag2013 års Augustpristagare är utsedda! Årets svenska barn- och ungdomsbok är “Snöret, fågeln och jag” av Ellen Karlsson och Eva Lindström. Stort grattis!

Boken handlar om Selma som ska vara hos sin mormor och morfar under sommaren. Det känns skönt eftersom hon vill slippa att tänka på skolan och att hon inte har någon bästis. Trots det gör fågeln i bröstet allt för att påminna henne. Den pickar och retas, den säger att vuxna bästisar som mamma och pappa inte räknas. En dag träffar Selma en tjej som heter Snöret. Hon klättrar i träd och gillar bullar, och hon vill bilda klubb med Selma. Plötsligt går sommarlovet snabbare än någonsin.

Det finns så mycket jag tycker om med den här boken. Fågeln som flaxar runt i bröstet och allt vad den symboliserar, känslan av att aldrig passa in och hela tiden tvivla på sig själv. Att längta men vara rädd för att göra fel. Språket är enkelt och pedagogiskt samtidigt som det är otroligt fint. Det kan till och med bli ännu finare när språket är så enkelt och ändå fångar en känsla på pricken, utan att vara abstrakt eller alltför poetiskt. Vissa formuleringar får mig verkligen att rysa.

Jag älskar hur flera viktiga budskap lyser igenom, till exempel att vi måste ta hand om vår planet. Att vi kan göra det genom att vara djurvänner, sopsortera och inte skräpa ner. Jag blir också glad över hur befriad boken är från könsstereotyper. Det är flera gånger morfar som kramar och mormor som skojar, och både Snöret och Selma skulle lika gärna kunna vara killar. De är barn och de är vänner – resten är helt oviktigt.

Jag gillar också hur tempot hela tiden tar berättelsen framåt, utan att det egentligen måste hända massor av spännande saker. Det är en ganska stillsam berättelse med utflykter, bad och spökhistorier, men det blir aldrig tråkigt. Tvärtom har jag svårt att lägga boken ifrån mig.

“Snöret, fågeln och jag” gav mig en varm sträckläsningsupplevelse. Illustrationerna bidrog verkligen till den varma känslan. De kompletterade även språkets enkelhet. Jag tänker att det här är en perfekt högläsningsbok. Den väcker viktiga frågor och tar i sådant som ibland är svårt att prata om. Till exempel hur viktigt det kan kännas att ha en bästis, och hur jobbigt det kan vara att inte ha någon. Det är en bok jag med gott samvete och stort nöje skulle välja att läsa för barn.

Boken finns tillgänglig på Adlibris och Bokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *