Boktips: Om detta talar man endast med kaniner

Anna Höglunds Om detta talar man endast med kaninerNär jag läste beskrivningen av Anna Höglunds “Om detta talar man endast med kaniner” blev jag väldigt nyfiken, eftersom hon ansågs utmana den traditionella målgruppsindelningen av barn- och ungdomsböcker. Boken handlar om gemenskap och utanförskap, hur det känns att inte passa in hur mycket man än försöker.

Jag gillar att illustrationerna verkligen samspelar med temat. Det är en hopplös känsla över alltihop, precis så som kaninen känner sig genom hela boken. Färgskalan går i grått, gult, blått och svart – och det blir väldigt effektivt. Jag tänker mig också att kaninen illustrerar utanförskapet, vilket är skickligt.

Däremot blir jag inte så berörd som jag skulle vilja. Jag vet egentligen inte varför, men boken fångar mig inte. Jag förstår inte heller varför boken sägs utmana målgruppsindelningarna. Att både vuxna och barn kan tycka om den är jag övertygad om, men så är det med många barn- och ungdomsböcker. Jag ser inte att just den här är mer utmanande än någon annan.

Om detta talar man endast med kaniner är nominerad till Augustpriset 2013 i barn- och ungdomskategorin. Jag har tillsammans med flera andra bokbloggare utmanat mig själv att läsa samtliga böcker som nominerats i den kategorin. Hittills har jag läst Lex bok av Sara Kadefors och Cirkusloppor på rymmen av Lena Sjöberg.

Om detta talar man endast med kaniner finns tillgänglig på Adlibris och Bokus.

1 Thought.

  1. Pingback: Årets bokutmaningar | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *