Boktips: Mio, min Mio

Astrid Lindgrens Mio, min mioNär jag var liten läste jag “Mio, min Mio”, och när filmen kom såg jag den också. Historien kan jag väl. Pojken Bosse som bor hos de elaka fosterföräldrarna Edla och Sixten, som en dag färdas iväg tillsammans med en ande till det magiska Landet i fjärran där hans riktiga pappa finns. Det visar sig också att han inte heter Bosse, utan Mio. Till en början är allt fantastiskt, men efter ett tag inser Mio att det finns mörker även där. Det är den onde riddar Kato som måste bekämpas.

Nu har jag läst boken på nytt. Historien tycker jag väldigt mycket om. Det riktigt knyter sig i magen på mig när tant Edla och farbror Sixten beskrivs, hur allt Mio (då Bosse) gör är fel. Hur han längtar efter att få vara hos någon som är snäll och som tycker om honom, och hur glad han blir när han upptäcker att det faktiskt finns en pappa som längtat efter honom.

Rent dramaturgiskt är den också genialt upplagd. Första kapitlet får mig att fastna direkt, och jag gillar att Mio berättar om alltihop som en saga – som att “du kommer inte tro det, men det här har hänt mig!”. Så gör Astrid Lindgren i flera böcker, och jag tycker verkligen om det.

Janina Kasteviks Slottet av isJag tänker att det finns mycket realism i den här boken, trots att det är fantasy. På det sättet påminner Janina Kasteviks “Slottet av is” om “Mio, min Mio”. Hur Mio drömmer sig bort från sitt hem och bara önskar att det ska finnas något bättre. Att det säkerligen finns många barn som längtar efter att någon ska tycka om dem, och att det fanns ett Landet i fjärran att fly iväg till. Det tycker jag är styrkan med många av Astrid Lindgrens böcker – hon ger barnen något att hoppas på och drömma om.

Det jag däremot inte fastnade för var hur fort allting gick stundtals. Det är få inzoomningar, och jag hade gärna stannat upp och fått lite fler detaljerade beskrivningar. Sen tycker jag att allt känns så romantiserat. Pappa konungen är fantastisk, Jum-Jum är fantastisk, Miramis är fantastisk. Allt i Landet i fjärran är fantastiskt (i alla fall till en början), och det blir lite tjatigt.

Trots att det finns mycket jag tycker om med “Mio, min Mio” är det här inte en av mina favoriter bland Astrid Lindgrens böcker. Boken finns tillgänglig på Adlibris och Bokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *