Boktips: Matchad

Matchad av Allie CondieJag har läst Matchad av Ally Condie, som är del
ett i en trilogi. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Jag fick den som recensionsexemplar från Rabén & Sjögren – tusen tack för det! Boken handlar om sjuttonåriga Cassia Reyes som står inför sitt livs största kväll: hon ska bli matchad. I samhället där hon lever bestämmer nämligen Samfundet allt, inklusive vem du delar livet med. Allt för att hålla människorna levande och friska så länge som möjligt, förstås. Därför bestämmer också samfundet vad du ska äta, hur mycket du bör träna och vad du bör arbeta med. Till och med vilken musik eller vilka böcker du ska läsa. När Cassia blir matchad med sin bästa vän Xander verkar allt för bra för att vara sant. När plötsligt ett annat ansikte dyker upp på bildskärmen då Cassia ska läsa på om sin match – då vänds hennes värld upp och ner. Vem är hennes riktiga match? Har samfundet rätt i att bestämma vem hon ska älska? Och vad händer om hon blir kär i fel person?

Precis som i trilogin Hungerspelen och Divergent tycker jag att samhället som skildras i den här boken är både skickligt uttänkt och väldigt intressant. Jag kan relatera till många av framtidstankarna som finns idag – hur kommer samhället efter oss se ut? Kommer det bli en uppdelning i olika falanger, som i Divergent, eller kommer vårt trygghetsbehov och vilja att vara friska och leva länge att gå överstyr, som i Matchad? Jag gillar också att författaren inte måste berätta precis varje detalj av hur samhället fungerar från början, utan att det får smyga sig fram allt eftersom. Allt får inte ens en förklaring, vilket inte stör utan snarare gör att jag får tänka själv. Exempelvis att ingen får skriva för hand, utan att allting sker via datorn och väldigt kontrollerat.

Jag blir tyvärr inte så fäst vid karaktärerna. Jag gillar verkligen kärlekshistorier i böcker, speciellt när de är lite förbjudna och där varje beröring blir laddad av elektricitet. Precis så är det här också, och det är bra beskrivet och fångat. Dock är det nog kärleken i sig som jag gillar, och inte karaktärerna som personer. Jag har försökt fundera över varför, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske är det att Cassia beskriver så starka känslor över hur hela hennes världsbild förändras, men ändå känner jag det inte. Från början beskrivs Cassia som väldigt tillgiven det här systemet och hur allt är uppbyggt, sen börjar hon bli så väldigt kritisk och jag förstår inte riktigt när skiftningen händer. Jag känner inte att jag är med Cassia.

Om man är sugen på dystopi och vill slänga sig in i eventuella framtidsscenarion, då är det här absolut rätt bok. Det är tillräckligt bra för att jag ska vilja läsa vidare och vara sugen på uppföljaren, men till skillnad från Hungerspelen som också skildrar ett dystopiskt samhälle på ett fantastiskt sätt, och där jag hejar på Katniss till hundra procent, så hejar jag inte på Cassia. Jag vill däremot återvända till Samfundet och den världen, och det ser jag verkligen fram emot!

Matchad finns tillgängligBokus och Adlibris.

1 Thought.

  1. Pingback: Massor med ungdomsböcker | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *