Boktips: Kurt Cobain finns inte mer

bokblogg, bokrecension, ungdomsböcker, Kurt Cobain finns inte mer, Hanna JedvikJag har läst Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Den handlar om Lovis och Alex i början av 90-talet som finner varandra första dagen i gymnasiet, och från den dagen är det de två mot världen. Plötsligt finns det någon som förstår, någon som fattar vad som är viktigt i livet och som vill prata i timmar om musik och vad som är rätt eller fel. Ändå finns det något hos Alex som Lovis aldrig får se, något han håller dolt till och med för henne. Vad gör man när ens bästa vän försvinner ner i mörker? När den man tycker mest om i hela världen plötsligt inte går att nå.

Det här är en väldigt stark berättelse. Den berättas ur Lovis perspektiv direkt till duet, som är Alex. I början trodde jag det skulle bli problematiskt och tjatigt, men tvärtom stärker det berättelsen. Det blir ännu finare och som en slags kärleksförklaring till Alex, till vänskap. Och det blir också väldigt tydligt, att det här är historien om Alex och Lovis. Om hur deras vänskap ser ut och vad som händer i deras relation. Jag tycker om att musiken får stor plats, och att det blir viktigt i boken just för att det är viktigt för karaktärerna. Berättelsen lyfter också flera viktiga teman som psykisk ohälsa, sexualitet, och hur långt man faktiskt kan gå för någon man älskar.

Ibland stör jag mig på Alex som karaktär och tycker han är fruktansvärt självisk, och jag stör mig ännu mer på Lovis som inte ser det utan bara fortsätter ge och ge och ge av sig själv. Däremot är det väldigt trovärdigt att det blir så i en vänskapsrelation när den ena mår väldigt dåligt. Det beskriver även hur svårt det är att vara den som är stark och alltid finns där. Att pendla mellan ilska och skam, att ena sekunden vilja skrika att du kan väl för fan rycka upp dig, men i andra bara lägga armen om och säga jag finns här när du än behöver det. Som sagt: trovärdigt och otroligt starkt.

Kurt Cobain finns inte mer är tillgänglig på Bokus och Adlibris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *