Boktips: Korsad

Korsad av Ally CondieJag har läst Korsad av Ally Condie, som är del
två i en trilogi. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Jag fick den som recensionsexemplar från Rabén & Sjögren – tusen tack för det! För er som inte läst den första boken, Matchad, varnar jag för spoilers.

Korsad handlar om sjuttonåriga Cassia Reyes som ger sig iväg till de Yttre Provinserna för att finna sin kärlek – Ky. Han har blivit ditskickad för att kriga mot Samfundets fiender, något som är förenat med livsfara. När Cassia kommer dit verkar det som att Ky har flytt in i den massiva bergskedjan där det ryktas om att revolutionärer och bönder gömmer sig. Det blir en resa som vänder upp och ner på Cassias tillvaro än en gång. Hon tvingas omvärdera synen på Samfundet, på vad det skulle innebära att vara utan det, och hur hon egentligen känner för Ky respektive barndomsvännen Xander.

Den här boken berättas både genom Kys och Cassias perspektiv, vilket skiljer sig från den första boken där vi bara får Cassias. Något jag uppskattar i den här boken är att Cassias och Kys kärlek får lite motgångar. Det är inte bara problemfritt och ömma ord i natten, utan det finns även saker de inte kan förstå hos varandra. Det här kommer dock fram väldigt sent i boken, vilket jag hade önskat tidigare. Miljöbeskrivningarna är bra och målande. Jag ser platserna framför mig hela tiden, vilket är väldigt väsentligt i den här boken eftersom de reser runt stor del av boken. Vi får på det sättet veta mer om andra städer än den Cassia växt upp i och även de Yttre Provinserna, vilket är spännande. Precis som förra gången tar jag mig snabbt genom boken tack vare språket som är både lättläst och välskrivet.

Tyvärr gör både Kys och Cassias perspektiv att boken blir rörig. Dels för att de låter ganska lika varandra. Jag känner inte skillnaden i deras tankar, utan de påminner ofta om varandra. Ett annat problem är att perspektivet byter dem emellan så ofta, vilket också gör det rörigt och att jag måste gå tillbaka för att orientera mig. Det jag tyckte bäst om i första boken var att få veta mer om Samfundet och samhället de skapat, själva samhällskritiken, vilket den här boken handlar mindre om. Vi får inte veta så mycket nytt om Samfundet, utan snarare saker som bekräftar kontrollen de har över människorna. Det vi dock får veta mer om är motståndsrörelsen, vilket väcker nyfikenhet hos mig. Särskilt eftersom det väcker frågor om Samfundet också – är verkligen allt med Samfundet dåligt? Hur bra är egentligen revolten? Är allt svart eller vitt? Karaktärerna är som sagt på resande fot i princip hela tiden, vilket i längden blir segt. På ett sätt känns därför den här boken som en passage mellan första och tredje boken.

Det finns inga tvivel om att jag vill läsa klart den här trilogin, trots att allt inte faller mig i smaken. Jag vill veta hur det går för Cassia och Ky, hur deras komplikationer kommer utvecklas, och jag vill veta mer om Samfundet. Korsad finns tillgänglig på Bokus och Adlibris.

1 Thought.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *