Boktips: Kenta och barbisarna

bokblogg, bokrecension, bilderböcker, Pija Lindenbaum, Kenta och barbisarnaJag har läst Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum. Det är en bilderbok och rekommenderad läsålder är 3-6 år. Här får vi träffa Kenta som är bäst på fotboll. Både pappan och kompisarna vill att han ska vara med, och pappan packar alltid ner fotbollen i väskan till Kenta. Det finns dock andra saker Kenta tycker om att göra, och en dag bestämmer han sig för att ta med sin barbiedocka till dagis istället för fotbollen.

Efter att ha läst Augustnominerade Jag älskar Manne blev jag nyfiken på Pija Lindenbaum, och jag måste säga att den här boken berör mig mer än Jag älskar Manne. Bilderna är fantastiska, som alltid, men här har vi ett viktigt budskap som verkligen behövs idag: man kan tycka om fotboll, barbiedockor, bilar, gosedjur – vad som helst, och det spelar ingen roll om man är tjej eller kille. Det handlar bara om hur man är som person, och vad man tycker om att göra. Här får vi verkligen se hur Kenta väljer att gå emot vad som förväntas av honom och leka med barbiedockor istället. Trots att hans kompisar inte förstår till en början, eller att hans pappa undrar varför Kenta plötsligt inte vill ha med sig fotbollen. Eller hur lång tid det tar för tjejerna att acceptera Kenta i leken.

Boken väcker många viktiga frågor. Till exempel att Kenta är stark som går emot, men vad händer med de barn som inte vågar göra det? De killar som blir retade för att de vill leka med något som är traditionellt “tjejigt”, och tvärt om. Det väcker också frågor om vad man faktiskt uppmuntrar som förälder, eller som dagis/skolpersonal. Kentas pappa menar naturligtvis ingenting illa när han undrar varför Kenta inte vill ta med sig fotbollen, men varför uppmuntrar pappan till just det? Det här är en viktig bok, och jag tror att dels barn men också föräldrar har mycket att lära av den.

Kenta och barbisarna är tillgängligBokus och Adlibris.

1 Thought.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *