Boktips: Jellicoe road

bokblogg, bokrecension, Jellicoe road, Melina Marchetta, ungdomsböckerJag har läst Jellicoe road av Melina Marchetta. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är tonår (15+). Den handlar om Taylor som överges av sin mamma när hon bara är elva år. Många år senare när ännu en person i Taylors närhet försvinner börjar det förflutna hinna ikapp henne. Vilka är barnen i manuskriptet? Har de något med Taylor att göra, och kan hon hitta svar på frågor hon ställt sig hela livet?

Från sidan 140 och framåt läser jag som besatt. Jag ville inte lägga bort boken en sekund och var tvungen att läsa flera meningar om och om igen, bara för att de var så fantastiska. Jag blir såld på karaktärerna och önskar jag var en av dem, vilket understryker en av bokens absoluta styrkor: skildringen av vänskap. Jag gillar att man får följa två historier parallellt, och hur detta vävs ihop ju längre in i berättelsen man kommer. Allt faller på plats och då kommer käftsmällen: boken är slut! NEJ!!! Ett annat plus med boken är det fina omslaget – jag kan inte titta mig mätt på det.

Även om jag älskar sidan 140 och framåt tar det alldeles för lång tid att komma in i boken. Jag la ifrån mig den flera gånger och ville ge upp, men så hade jag ju hört hur fantastisk den var, så jag fortsatte lite till. Och lite till. Absolut – det lönade sig, utan tvekan, men ska det behöva ta 140 sidor att komma in i en bok? Nja. Speciellt inte om man skriver för ungdomar. Men så är det också bokens enda svaghet.

Gå in på Bokus.se om du vill provläsa Jellicoe road!

4 Thoughts.

  1. Pingback: Vi missade ju 100! | XBLOGGEN

  2. Pingback: Boktips: Francesca | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *