Boktips: Jag väntar under mossan

bokblogg, bokrecension, Jag väntar under mossan, Amanda Hellberg, ungdomsböckerJag har läst Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Den handlar om Tilda som spenderar sommaren i sin morfars stuga mitt uppe i Norrlands skogar. Platsen är inte lika livlig som hon minns den, ingen verkar vilja komma till stranden nära morfars hus längre. Snart förstår hon att något inte är som det ska. Vems är rösten som viskar till henne i drömmarna? Vem smyger efter henne i skogen? Och vad hände egentligen med Tildas mormor, den där dagen för så många år sedan? Tilda upptäcker inte bara att något håller på att hända i skogen, hon upptäcker också saker hos sig själv. Både vem hon är och hur det känns när kärleken slår till för allra första gången.

Jag hade höga förväntningar på den här boken. Även om nordisk folktro är ett väl utforskat koncept i skönlitteratur använder sig Amanda Hellberg av den på ett nyskapande sätt. Här finns inga alver, ingen parallell värld där världens undergång är nära. Här är nordiska sagoväsen i en idyllisk svensk sommar. En ganska rå variant, vilket jag verkligen fastnar för. Jag både lär mig om vilka sagoväsen som faktiskt finns, men jag känner också obehag av spänningen Hellberg bygger upp. Och den är verkligen spännande! Så spännande att jag sitter som på nålar större delen av boken. Jag gillar titeln och mot slutet faller den också på plats. Boken påminner mig om Björn! av Bengt Nilsson, som också har inslag av nordisk folktro och utspelar sig i den svenska sommaren.

Någonstans mot slutet går det dock för fort. Upplösningen håller inte lika hög kvalitet som resten av boken, dels för att den känns stressad, men också för att den förklaras lite väl enkelt. Berättelsen hade gärna fått vara längre, för min del. Tagit tid på sig att förklara och sjunka in. Jag tycker också att berättelsen pendlar i vilken typ av bok den vill vara. Först känns det mer som skräck, men mot slutet känns det snarare som Vi Fem. Ett väldigt snällt mysterium, men inte mycket mer. I den här boken hade jag föredragit det första, men framför allt hade jag föredragit kontinuitet.

Jag väntar under mossan är tillgänglig är tillgänglig på Bokus och Adlibris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *