Boktips: Jag är världen

bokblogg, bokrecension, Jag är världen, ungdomsböcker, Mårten MelinJag har läst Jag är världen av Mårten Melin. Det är en diktsamling och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Diktsamlingen består av många korta dikter – om allt ifrån lycka, sorg, kärlek och vänskap. Både på omslaget och i boken finns färgglada illustrationer som berikar de olika dikterna.

Hela diktsamlingen känns nästan som tankar rakt ur en högstadieklass. Alla hundratals saker en tonåring kan tänka, både tunga och lätta tankar. Jag nästan ser dem framför mig där de sitter i klassrummet. Det finns till och med en dikt som heter “En klass, 27 önskningar”, vilken sammanfattar hela diktsamlingen. Jag lockas av det färgglada omslaget och tycker om kombinationen av bild och text. Över lag är diktsamlingen väldigt trovärdig, både tankarna och känslorna.

Trots att det är trovärdigt är det många dikter som faller platt. De berör inte. Jag skyndar förbi dikterna utan att riktigt förstå varför. Jag tror att dikterna skulle kunna bidra med tankeställare och viktiga känslor, men jag kommer aldrig dit. Något annat jag har svårt för är att diktsamlingen riktar sig till målgruppen 12-15 år. Jag tror absolut att dikterna skulle kunna beröra en yngre publik, eftersom jag tänker mig att det finns mycket igenkänning. Vissa av dikterna är dock riktigt fina och berör mig också. Här är en av mina favoriter:

Det är som om
jag lärt mig landa
utan att någonsin ha lärt mig
att flyga

Jag är världen är nominerad till Augustpriset 2012 i kategorin barn- och ungdom. Den är tillgänglig på Bokus och Adlibris.

2 Thoughts.

  1. Pingback: Morgonläsning om Mårten Melin | Jonna Lindberg

  2. Pingback: Jag är världen | Bak bok mat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *