Boktips: Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My

bokblogg, bokrecension, bilderbok, Tove JanssonJag fortsätter med barnbokstema och siktar in mig på Tove Janssons Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My. Det är en bilderbok och rekommenderad läsålder är 3-6 år. Ännu ett loppisfynd, tro det eller ej, för ynka tio kronor. Det här är Tove Janssons första bilderbok och utkom första gången 1952.

Jag är helt förälskad i den här boken. Var ska jag börja? Kanske med att varje textstycke är på rim, eller det faktum att texten efterliknar Tove Janssons egna handstil. Varje uppslag är ett konstverk, och varje uppslag hänger ihop med varandra, både i handling och i bild. Det finns hål i varje sida som tar en vidare i berättelsen, vilket också blir en del i konstupplevelsen. Boken är både klurig, pysslig och vacker på en och samma gång. Väldigt många härliga upplevelser i en och samma bok. Jag tänker såhär: jag sparar den tills jag får barn, läser den tills barnen tröttnat, och sen sätter jag upp bilderna på väggen. Det kunde bli en hel vägg full av Tove Jansson-illustrationer, för så vackert är det!

Boken är tillgänglig på Adlibris och Bokus.

2 Thoughts.

  1. Den boken har jag också och läst flitigt som barn. Det var så spännande att det var hål i sidorna så det gick att se vad som hände på nästa sida och hur de flöt in i varandra.

    • Ja, den är väldigt bra på det viset! Jag tänker att det håller spänningen levande för barn som läser den, och att det inte bara blir en “somna så snart som möjligt”-saga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *