Boktips: Förvandlad

Mårten Melins FörvandladJag har läst Förvandlad av Mårten Melin. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 9-12 år. Den handlar om Måns som en morgon vaknar med skitiga fötter och med hår i munnen. Samma dag berättar mamma att han ska börja i en annan skola därför att han går i sömnen, men Måns fattar inte alls vad som är så hemskt. När han kommer dit inser han att det inte är någon vanlig skola. Varför låser de in honom på kvällen? Varför vaknar han med sönderslitna lakan, och varför måste alla elever bära ett kors runt halsen?

Den här boken är både rolig och överraskande. Vi slängs snabbt in i berättelsen och trovärdiga karaktärer blandas upp med fantasy. Språket och miljön runt ungdomarna är välfångad, och ändå känns det helt naturligt när vi får möta övernaturliga väsen. Jag gillar skolan, Monsterskolan som den kallas, och hur den ligger precis utanför en liten håla vilket gör att alla i byn pratar om den. Det känns lite som ett mentalsjukhus som alla är rädda för, men också nyfikna på. Något annat jag gillar är hur mycket pirr och naket det var, speciellt för en så ung målgrupp. Jag tycker annars det är lite väl snålt med sådant, fast det säkerligen finns många 9-12-åringar som är nyfikna.

Något jag har svårt för är Måns ständiga självreflektion. Han kommenterar precis allt, och det blir störande efter ett tag. Det behövs inte. Jag tyckte också att boken var lite väl kort. Jag tyckte den tog slut när den precis kommit igång. Jag hade gärna varit kvar i skolan ett tag till och fått se hur Måns gjorde sig ännu mer hemma. Tur då att det finns en fristående fortsättning – Jag är Love, som även den utspelar sig på Monsterskolan.

Förvandlad finns tillgänglig på Bokus och Adlibris.

1 Thought.

  1. Pingback: Summering: mars | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *