Boktips: Flickan vid glastornet

Flickan vid glastornet, Erika Vallin, bokblogg, ungdomsböckerJag har läst Flickan vid glastornet av Erika Vallin
som är första delen i en trilogi. Jag fick den som recensionsexemplar av B.Wahlströms, tusen tack för det! Flickan vid glastornet är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 9-12 år. Den handlar om tolvåriga Asrin som bor med sin farmor i Stockholm. För ett år sen försvann hennes föräldrar, och Asrin försöker bygga upp livet igen. Inte förrän hon träffar Lima och Max på matteklubben börjar allt vända. Det är då de får höra sagan om De tre Speglarna. Plötsligt börjar konstiga saker att hända. Vad är det farmor pratar om som Asrin inte får höra? Vems är ansiktet i spegeln? Och är De tre Speglarna verkligen en saga?

Flickan vid glastornet känns både magisk och spännande. Det finns paralleller till både spökhistorier och Alice i Spegellandet, men också till vetenskap som astronomi vilket verkligen berikar berättelsen. Som att författaren plockat ihop olika pusselbitar från böcker, myter och existerande teorier om universum och gjort det till sin helt egna fantasyberättelse. Det vävs ihop på ett trovärdigt sätt, samtidigt som det bidrar till igenkänning. Bitvis är den otäck och så spännande att jag inte kan lägga ifrån mig boken. Jag tycker vänskapen mellan Asrin, Max och Lima är fint skildrad, och även om det är lite underförstått att Max är kär i Asrin är det rätt oviktigt. Vänskapen är viktigare.

Tyvärr känner jag att den slutar alldeles för tidigt. Spänningen har byggts upp under bokens gång och jag tycker egentligen inte att jag får veta speciellt mycket. Slutet är späckat med händelser, men jag hade ändå velat ha mer. Mer av astronomin, mer av det magiska. Boken är som sagt en del av en trilogi, men jag föredrar ändå att varje bok knyts ihop i någon mening och avslutar just det äventyret. Sen kan man ändå känna lusten att läsa mer. Och absolut, det gör jag. Den är så pass läsvärd att jag utan tvekan kommer läsa nästa del.

Flickan vid glastornet finns tillgängligBokus och Adlibris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *