Boktips: Fifty shades of grey

E L James Fifty shades of grey
Äntligen har jag läst del ett i E. L. James omtalade erotiska bokserien “Fifty shades”. För er som inte vet det handlar boken om studenten Anastasia Steele som under en intervju träffar den framgångsrike Christian Grey. Ana som aldrig känt sig attraherad av en kille förut blir chockad över hur mycket de dras till varandra. Det blir dock allt annat än lätt. När det visar sig att Christian har väldigt specifika idéer om sex och förhållanden börjar Ana tveka. Kan hon verkligen säga ja till hans erbjudande? Hur mycket kan hon kompromissa med sig själv?

Det jag gillar med boken är att de erotiska partierna varken känns töntiga eller överdrivna, vilket verkligen är en konst. Det värsta jag vet är när författare gömmer sig bakom könsord som “sköte” och “lem”, därför att ingen säger så. Det gör sexet tillgjort, vilket det aldrig blir här. På det viset är “Fifty shades of grey” välskriven erotik. Att boken skulle vara slarvigt skriven rent språkligt som många andra påstått håller jag heller inte med om. Jag tyckte tvärtom att språket var på en lagom nivå och att intrigen trappades upp på ett snyggt sätt.

Däremot studsar jag på klyscheerna och könsstereotyperna. Framför allt retar jag mig på bilden av Ana som känns alltför välbekant: det krävdes givetvis en man för att hon skulle upptäcka sin sexualitet, och mannen är alldeles nöjd med att hon är orörd. Att han har legat runt tidigare är dock inget problem – det är snarare sexigt. Jag gillar å ena sidan att Ana automatiskt inte tycker att Christian är supersnuskig när hon får reda på vad han gillar, men det blir bara för klyschigt.

Ana har aldrig haft sex förut och knappt blivit kysst. När Christian vill att Ana ska visa hur hon själv gör för att tillfredsställa sig blir hon nollställd – “onanera, jag?”. Att måla upp kvinnors sexualitet på det sättet gör mig förbannad. Den allra första gången de har sex får hon givetvis orgasm. Vad säger det? Jo, att en kvinnas sexualitet är beroende en man. Att en 21-årig kvinna aldrig tänkt tanken på att man skulle kunna onanera köper jag inte för fem öre, och jag är trött på att kvinnlig onani målas upp just så. Obefintlig.

Något annat jag funderade på är att boken klassas som erotik. Givetvis är det mycket sex, och betydligt mer ingående än i andra böcker, men om jag endast läste boken för att jag ville bli kåt skulle jag tycka att den var ganska seg. Det finns erotiska inslag, absolut, men jag skulle inte kalla det ren erotik.

Jag tvekade innan jag började läsa “Fifty shades of grey”, för jag var orolig över vad jag skulle tycka. Efter allt jag hört var jag rädd att älska boken trots att den har många ideal jag själv inte står för, eftersom det finns andra exempel på läsupplevelser där jag blivit fullständigt uppslukad men avskyr idealen. Dock måste jag säga att jag inte fastnar sådär galet mycket för den här boken. Det finns saker jag gillar, men ingenting jag älskar. Ingenting jag totalfastnar för. Jag är inte ens säker på att jag vill läsa resterande delar i serien.

“Fifty shades of grey” finns tillgänglig på Bokus och Adlibris.

3 Thoughts.

  1. Pingback: Sex i ungdomslitteraturen | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *