Boktips: Every day

Every day av David LevithanEvery day är en omtalad bok av David Levithan. Den svenska titeln är Jag, En. Boken handlar om A. A är en person som varje morgon vaknar i en ny kropp. Som lånar andra människors kroppar för en dag, men som till synes inte har en egen kropp. A har hela tiden anpassat sig efter de här förutsättningarna, aldrig försökt kämpa emot, utan hängt med så bra som möjligt i varje kropp. Tills A träffar Rhiannon. Hon är Justins flickvän, killen vars kropp A lånar och inser hur fantastisk Rhiannon är. Men hur är man ihop med någon om man bara byter kropp hela tiden? Och hur berättar man det?

Det bästa med den här boken är hur unik idén är, och att den faktiskt fungerar. David Levithan får A’s förutsättningar att kännas helt realistiska. Jag köper förutsättningarna rakt av. Förutom att A byter kropp är hen även könlös, vilket väcker mycket tankar om kön och sexualitet hos mig. För A är det nämligen helt naturligt att tända på både tjejer och killar, och för hen spelar det ingen som helst roll att vara i en tjej- eller killkropp. Hen är precis lika kär i Rhiannon för det. Det finaste är att A alltid lyser igenom alla kroppar. Hen finns därinne, och det är det som är A. Inte kroppen.

Kärlekshistorien är också väldigt bra gestaltad, så bra att även jag blir kär i Rhiannon. Jag förstår precis varför A faller för henne. Både hon och A är fantastiska karaktärer. Jag hejar på dem hela vägen, trots att förutsättningarna stundtals känns helt omöjliga.

Något som inte blir lika bra är alla olika individers livshistorier. För varje kropp A hamnar i får vi veta mer eller mindre mycket om den personens liv. Ibland är det väldigt intressant, så intressant att jag gärna vill veta mer, men efter ett visst antal liv blir det rörigt. Jag kom på mig själv med att skumma förbi vissa partier mot slutet, därför att jag bara ville läsa om hur det gick för A och Rhiannon. Med den här idén är det möjligt att det inte hade gått att lösa på något annat sätt, men det blir ändå ett problem för mig.

Sammanfattningsvis är boken klart läsvärd, och väldigt berörande. Jag kan även rekommendera att läsa den på engelska. Den var väldigt lättläst med generöst radavstånd och enkelt språk.

Every day finns tillgänglig hos Adlibris och Bokus.

3 Thoughts.

  1. Jag har varit nyfiken på den här boken länge nu, funderat på om konceptet skulle fungera eller om det bara skulle kännas lösryckt. Får nog ta och läsa den helt enkelt ^ ^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *