Boktips: Ett hus utan speglar

bokblogg, bokrecension, Ett hus utan speglar, Mårten Sandén, ungdomsböckerJag har läst Ett hus utan speglar av Mårten Sandén.
Det är en barn- och ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 9-12 år. Den handlar om Thomasine som är elva år, och tillsammans med resten av sin släkt har hon tillfälligt flyttat in i Henriettas hus för att vaka över henne. Henrietta som en gång var en stor skådespelare, men som nu ligger för döden. Henriettas hus är fullt av skrymslen och garderober där man kan leka kurragömma, vilket är just vad Thomasine gör med sina kusiner. När Signe berättar för henne att hon lekt med någon i en av garderoberna, någon som fått Signe att skina upp och glömma hur blyg hon är, då börjar allt bli annorlunda. Thomasine får själv upptäcka vilka hemligheter garderoben gömmer, och vad som händer med alla som kliver in i den. De förändras.

Ett hus utan speglar är både tung och obehaglig. Den visar vad som kan hända med människor som går vilse i livet, och vad sorg kan göra med oss. Allt får vi se ur Thomasines perspektiv, vilket gör det desto mer smärtsamt, men inte mindre realistiskt. Vuxna som är mitt uppe i sitt. Som inte ser hur barn påverkas av en deprimerad förälder eller förlusten efter ett syskon. Här får vi dessutom en övernaturlig tvist på det hela, vilket författaren lyckas riktigt bra med. Det finns ett budskap om att vi med hjälp av andra kan se vad som gått fel i livet. Varför vi inte mår bra. Däremot måste vi ta in den insikten och börja agera annorlunda, annars kommer förändringen aldrig ske.

Jag tycker mig se en trend att skriva om obehagliga saker inom barn- och ungdomslitteraturen, vilket jag gillar. Dels lite läskiga och skruvade böcker, men oftast med en viktig poäng. Elin under havet är ett annat exempel. En bok som är fruktansvärt obehaglig, men samtidigt lyfter fram barnets perspektiv och hur man hanterar jobbiga saker. Det gillar jag verkligen med Ett hus utan speglar. Det i kombination med att den är fängslande, bra gestaltad och har trovärdiga karaktärer. Det finns en fantastisk introduktionsvideo till boken som jag verkligen rekommenderar, för er som vill få en känsla av vad den handlar om.

Ett hus utan speglar finns tillgänglig på Adlibris och Bokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *