Boktips: Elin under havet

bokblogg, bokrecension, Elin under havet, ungdomsböckerJag har läst Elin under havet av Sofia Malmberg. Det är en grafisk roman riktad till ungdomar och rekommenderad läsålder är 9-12 år. Den handlar om Elin som vill lära sig kampsport. Hon kollar runt på internet och börjar chatta med André som verkar kunna massor, och han vill hjälpa henne. När han ber henne komma förbi studion visar det sig dock att André vill något helt annat.

Jag känner mycket obehag när jag läser den här boken. Den är en kombination av så många saker: samtidigt som den är lekfull och kreativ är den otäck och mörk. En fullt realistisk berättelse om en flicka som försöker hantera ett övergrepp, och istället flyr in i fantasins värld där hon får brottas mot monster i form av de egna tankarna och upplevelserna hon varit med om.

Vi får verkligen se och känna det Elin känner, både med uttryck och kroppsspråk. André som tecknas från näsan och neråt, vilket gör honom ännu mer obehaglig. Mamman som alltid tittar bort när hon pratar med Elin. Vi får verkligen känna hur smutsig och äcklig hon känner sig, hur hon tvivlar på sig själv och vem hon är, och vi får känna ensamheten. Pappan som inte finns där, och mamman som inte är närvarande. Mycket smärtsam och oerhört viktig berättelse.

Elin under havet är Augustnominerad i kategorin för barn- och ungdomar. Den är tillgänglig på Bokus och Adlibris.

3 Thoughts.

  1. Jag tyckte också den var fin, men obehaglig. Jag kände mig tveksam för ålderskategoriseringen. 12-15 år verkar mer lagom. Fast kanske är den inte lika skrämmande för barn.

    • Ja, den är väldigt obehaglig. Jag tycker ålderskategoriseringen är okej, förutsatt att man verkligen pratar med barnet/ungdomen om boken. Det är nog ingen bok man ska mysläsa på kvällen och sen bara somna ifrån, utan prata om vad som hände och vad barnet/ungdomen tänker om det.

  2. Pingback: Boktips: Ett hus utan speglar | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *