Boktips: Dödenboken

bokblogg, bokrecension, dödenboken, Pernilla StalfeltJag har läst Dödenboken av Pernilla Stalfelt.
Jag fick den som recensionsexemplar av Rabén & Sjögren – stort tack för det! Det är en bilderbok och rekommenderad läsålder är 3-6 år. Boken tar upp vad det betyder att dö, vad som kan tänkas hända när man dör, att man kan dö både ung och gammal. Den tar också upp vad en begravning är och vad hur det kan kännas när någon dör.

Dödenboken blir för mig ett verktyg när man behöver prata med sina barn om döden, och som gör det på ett väldigt avdramatiserat sätt. Både vuxna och barn tänker på döden någon gång i livet, och första gången man börjar fundera över döden kan man vara ganska liten. Genom att prata om det från början tror jag att vi kan förebygga mycket oro och rädsla. Jag blev därför väldigt glad när jag läste den här boken, för den är verkligen pedagogisk med både text och många illustrationer. Jag vill sätta den i händerna på alla föräldrar att läsa med sina barn.

Anledningen till att jag ville läsa den här boken var för att min sexåriga lillebror började fråga mig om döden. Han frågade vad som hände när man dör, och att en i hans klass trodde att man blev en ny bebis. Själv trodde han att man blev jord. Jag kände hur svårt jag hade att svara på hans fråga, eftersom jag någonstans ska ha alla svar som vuxen. Jag ska vara trygg och stark och veta allt. Men med döden vet alla lika lite, vuxen som barn, och just därför kan det kännas extra läskigt. Det var då jag började kolla vilka barnböcker det egentligen fanns som handlade om döden, och samtidigt inte tog ställning i form av religion eller något annat.

Det gör inte Dödenboken. Den tar inte ställning, den argumenterar inte mer eller mindre för något, och den har inga svar. Den tar upp att människor tror på olika saker, men att ingen faktiskt vet, och fastän vi inte får några svar känns det okej när boken är slut. Det är inte så farligt att inte veta. Jag tror att Dödenboken är en bra bok att läsa tillsammans och prata om, och att det kan vara ett sätt att öppna för samtal om döden. Pernilla Stalfelt är skicklig på att skriva om allt det där barn undrar över, men som ändå kan vara knepigt att prata om. Hon har även skrivit och illustrerat bland annat Bajsboken, Livetboken och Våldboken.

Dödenboken finns tillgängligAdlibris och Bokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *