Boktips: Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd

bokblogg, boktips, ungdomsböcker, Anna EhnJag har läst Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd av Anna Ehn. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Den handlar om Sara som åker på konfirmationsläger tillsammans med sin bästis Madde. De har alltid hängt ihop, och framför allt har de friidrotten – Saras största intresse. På lägret träffar Sara Lina, en tjej som är både snygg och cool och bäst. En stjärna. Hon får Sara att upptäcka helt nya sidor hos sig själv, sidor som inte alls passar ihop med hennes liv. Inte med sporten, och framför allt inte med Madde.

Anna Ehn har ett träffsäkert språk med många tankegångar och känslor jag känner igen mig i. Jag känner med Sara när hon växer och tvingas ifrågasätta hela sin tillvaro – även när hon beter sig riktigt illa känner jag med henne och hejar på henne. Jag kom och tänka på Sanning eller Konsekvens av Annika Thor, som också beskriver känslan av att slitas mellan två världar. Boken tar upp många allvarliga ämnen och förminskar aldrig det Sara känner, även om det bara handlar om att ställa sig upp och säga vad man egentligen tycker.

Något som skaver efteråt och som inte riktigt sägs rakt ut är Saras problematiska förhållande till träningen, men framför allt till mat. Det antyds på vissa ställen hur smal hon är och hon reflekterar mycket över vad hon äter och exakt hur mycket kalorier maten innehåller. Även om den här boken handlar om så mycket annat stör det mig att Saras eventuella ätstörning får så lite plats och inte diskuteras mer.

Gå in på Bokus.se för att provläsa boken!

2 Thoughts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *