Boktips: Den sista dagen i december

bokblogg, bokrecension, Den sista dagen i december, skönlitteratur, Mariette GlodeckJag har läst Den sista dagen i december av Mariette
Glodeck. Det är en skönlitterär roman och en fristående fortsättning på Röda vita rosen. Boken handlar om ett gäng vänner i trettioårsåldern, tio år efter att vi lärt känna dem i Röda vita rosen. Vilka de är idag, vilka de var, och vilka förväntningar de hade på livet. En ska gifta sig, en ska bli pappa, en har blivit popstjärna och en har blivit lesbisk. Allt det där som hände för tio år sedan känns som evigheter sen, det spelar ju ingen roll längre. Ändå är det mycket som bubblar upp när vännerna tar upp kontakten och börjar ses igen. Saker som aldrig blivit sagda och insikter de aldrig trott skulle komma.

Jag tyckte väldigt mycket om Röda vita rosen och blev överlycklig när fortsättningen kom, något som för mig var helt oväntat. Precis som i den boken är Mariette Glodeck oerhört skicklig på att byta perspektiv och låta oss lära känna väldigt många karaktärer. Vissa får mer plats än andra, men vi får ändå djupdyka i många av deras tankar och det blir inte det minsta rörigt. Kanske för att karaktärerna är välskrivna och för att de är så olika. Boken är väldigt realistisk och trovärdig. Precis som i det verkliga livet blir det sällan som man har tänkt sig vilket kan bli en besvikelse, men det kan också leda till något bra vilket karaktärerna jobbar med och försöker acceptera. Boken tar också upp viktiga frågor om vad lycka är, och hur lätt det är att jämföra sig med andra. Inte ens livet som känd popstjärna är en fest, oavsett hur glamoröst det kan verka.

Tyvärr är boken inte alls lika bra som Röda vita rosen, och den lever inte upp till mina höga förväntningar. Bitvis är den seg, och jag hinner tappa suget att läsa vidare. Trots detta vill jag läsa vidare, men jag tror att det beror på den första boken och att jag på något sätt vill ”avsluta” min relation med karaktärerna. Jag tror även man har större glädje av boken om man har läst Röda vita rosen. Mycket av karaktärernas förflutna antyds men förklaras inte, vilket gör det svårt att förstå hur betydelsefull en intrig kan vara. Hela första boken väver ihop ett helt spindelnät av olika relationer – varför det skar sig, varför det tog slut, varför det aldrig blev något, varför någon beter sig som den gör. Det här spindelnätet tycker jag är det bästa, och därför tror jag mycket går förlorat om man hoppar över den första boken och går direkt in på Den sista dagen i december.

Den sista dagen i december finns tillgängligBokus och Adlibris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *