Boktips: Den första flickan skogen möter

Den första flickan skogen möterJag har läst Den första flickan skogen möter av
Moa Eriksson Sandberg. Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 9-12 år. Jag fick den som recensionsexemplar från Rabén & Sjögren – tusen tack för det! I boken får vi följa tolvåriga Hanna sommaren innan hon ska börja sexan. Hon hänger med den trygga barndomskompisen Jonna och den spännande Sabina, två helt olika personer och världar som krockar inuti Hanna.

Sabina som redan fått mens och hånglar, och Jonna som vill klä ut sig och leka detektiv när den lite äldre tjejen Linda Palm försvinner i skogen. Hemma slängs Hanna också mellan vuxenlivet och barndomen. Alla obesvarade frågor och pappa som jobbar i Göteborg och aldrig ringer tillbaka. När det ryktas om att Linda Palm har hittats död förvandlas den trygga skogen plötsligt till en obehaglig plats.

Den här boken är både kuslig och rysligt spännande. Den tar i många allvarliga teman som mord, våldtäkt, vänskap, sexualitet, kärlek, att våga säga ifrån, att känna sig utanför och att lämna barndomen bakom sig för att kliva in i vuxenlivet. Det finns många trådar och många lager att fundera över. Mordet ligger hela tiden och lurar under texten, det där obehaget som inte riktigt går att sätta fingret på, och ändå handlar boken om helt andra saker.

Skogen som alltid varit Hannas lekplats har förvandlats till en brottsplats, och det här tycker jag representerar Hannas obehag över att plötsligt ha lämnat barndomen bakom sig. På kort tid har allt förändrats. Hela Hannas liv står och balanserar mellan det trygga och det okända, och det har författaren verkligen lyckats fånga.

Jag gillar hur sexualiteten beskrivs, den känns trovärdig. Känslan av att få mens första gången, att onanera men fyllas av skam efteråt, att både lockas och skrämmas av att bli kär i någon. Onani är något jag tycker saknas i många ungdomsböcker. Över huvud taget pratas det för lite om framför allt tjejers onani, speciellt i den åldern.

Tyvärr blir inte upplösningen så bra som jag hoppats. Konflikterna är många, och spänningen stiger verkligen när de sätts igång. Många frågor väcks, både om vännerna, mordet och situationen hemma. Mordet på Linda Palm bidrar både till den kusliga stämningen, men även till frågor om kvinnors sexualitet och vad som egentligen är en våldtäkt. Det sås frön lite överallt, men sedan knyts det aldrig riktigt ihop. Det blir för spretigt och rörigt. Jag hade önskat en fördjupning i någon av konflikterna. Berättelsen är egentligen helt trovärdig – jag tror absolut att allt kan hända samtidigt och att det väcker hundratals tankar och funderingar – men i en relativt kort bok blir det för mycket.

Den första flickan skogen möter finns tillgänglig hos Adlibris och Bokus.

3 Thoughts.

    • Tack! Ja, jag kom ihåg att jag blev sugen på att läsa boken efter att ha läst din recension. Det var ett bra boktips! För mycket i den är ju bra, men som du säger, den är lite rörig.

  1. Pingback: Summering: april | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *