Boktips: Cirkusloppor på luffen

Lena Sjöbergs Cirkusloppor på luffenNär jag började läsa Lena Sjöbergs “Cirkusloppor på luffen” hade jag ingen aning om vad jag väntade mig. En söt bok om djur på cirkus kanske, men det här är mycket mer. Boken är både söt, allvarlig, sorglig, vacker och poetisk. Den handlar om två cirkusloppor som reser runt tillsammans och upptäcker världen, både på gott och ont.

Det jag tycker bäst om är att texten och bilderna samspelar så bra. I många bilderböcker kan jag bli helt tagen av illustrationerna men inte tycka något speciellt om texten, men här står båda starka och framför allt i kombination. Texten är på rim vilket bidrar till en poetisk känsla, det gör boken väldigt stämningsfull. Jag får läsa om vissa stycken flera gånger för att det är så fint:

Vår jord är som en pärla
I rymdens pärlhalsband

Jag gillar hur illustrationerna varierar mellan detaljer och större vyer, ibland är det en gigantisk klacksko och ibland ett helt landskap. Allt är illustrerat med en egen stil som jag verkligen fastnar för. Det jag tycker bäst om med boken är dock hur den varvar både allvarliga och lättsamma partier. Det här är en bok om att ha stora förväntningar, om att bli besviken och om att resa sig igen.

Cirkusloppor på luffen är nominerad till Augustpriset 2013 i barn- och ungdomskategorin. Jag har tillsammans med flera andra bokbloggare, bland andra Boktjuven och Sincerely Johanna, utmanat mig själv att läsa samtliga böcker i barn- och ungdomskategorin.

Boken finns tillgänglig på Bokus och Adlibris.

1 Thought.

  1. Pingback: Boktips: Om detta talar man endast med kaniner | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *