Boktips: Along for the ride

Sarah Dessens "Along for the ride"Jag har lyssnat på Along for the ride av Sarah Dessen.
Det är en ungdomsbok och rekommenderas läsålder är 12-15 år. Auden är den perfekta dottern som i hela sitt liv varit duktig och ordentlig. Hon har pluggat hårt, aldrig sagt emot sina föräldrar och aldrig haft ett socialt liv. Inte ens en bra vän. Hon har dessutom inte sovit en hel natt på flera år, inte sedan hennes föräldrar började bråka hemma vilket slutligen ledde till en skilsmässa. Sommaren innan Auden ska börja collage bestämmer hon sig för att åka till sin pappa och hans nya familj vid kusten. Hon börjar jobba extra i en klädbutik och lär känna Maggie, Esther och Leah – tre tjejer som vet allt om sociala koder och tonårslivet. När Auden även lär känna Eli, han som väcker hennes nyfikenhet och som inte heller kan sova, börjar Auden ifrågasätta sitt duktiga liv. Har hon ens fått vara ett barn? Eller en tonåring? Och vad har hon missat?

Det finns så mycket jag tycker om med den här boken. En sak är hur många viktiga teman som tas upp: “prestationsprinsessasyndromet”, det vill säga att tjejer ska vara så duktiga och få ständig bekräftelse genom sina prestationer. Ett annat är skilsmässan, och hur djupa spår det kan sätta att vara med om en skilsmässa som barn om man inte pratar om det. Sociala normer är ett tredje, och hur förödande det kan vara att inte känna till vilka normerna är och hur man förhåller sig till dem. Karaktärerna är lysande. På ett sätt väldigt typiska och endimensionella – vi har den starka och självständiga mamman som aldrig tar skit från någon, den självcentrerade pappan som tycker att hans intressen och jobb är viktigare än alla andras – och ändå överraskar karaktärerna mig vilket gör dem mänskliga och verkliga. Det var häftigt att följa Audens utveckling under bokens gång. Även om jag förstod mycket från första början blev jag överraskad även här när Auden plötsligt kommer till insikt med saker och ting – och då faller allt bara på plats och det känns så rätt.

Jag lyssnade på Along for the ride på orginalspråk och tyckte aldrig att den var svår att föstå. Rachel Botchan är inläsare och gör ett fantastiskt jobb. Hon lyckas anpassa röstläget efter de olika karaktärerna och jag hör vem som pratar redan innan jag får det beskrivet. På svenska heter boken Mycket mer än så, vilket är en väldigt intetsägande titel. Hur själva boken är på svenska kan jag inte uttala mig om, men titeln ger inte boken rätta. Den säger ingenting. Along for the ride kan tolkas både metaforiskt och bokstavligt, vilket gör den så bra. Det här är den första boken jag läst av Sarah Dessen, men inte den sista. Jag har bara börjat.

Along for the ride finns tillgängligBokus och Adlibris. Översättningen Mycket mer än så finns även den tillgänglig på Bokus och Adlibris. Om ni vill läsa mer om boken, gå in och läs Sarah Dessens egna ord om skrivprocessen kring Along for the ride.

5 Thoughts.

  1. Pingback: Boktips: Someone like you | Jonna Lindberg

  2. Pingback: Bokutmaningen 2013 | Jonna Lindberg

  3. Pingback: Årets bokutmaningar | Jonna Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *