Boktips: Allt jag säger är sant

bokblogg, bokrecension, allt jag säger är sant, lisa bjärbo, ungdomsböckerJag har läst Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo.
Boken handlar om Alicia som är sexton år och skitless på skolan. Hon vill göra stordåd här i världen, och hur ska man lyckas med det i skolbänken? Varför ska man slösa bort sin tid? Med den insikten bestämmer sig Alicia för att hoppa av skolan. Hon får snabbt ett jobb och ångrar sig inte ett dugg – ändå är det svårt att gå sin egen väg när alla är emot en. Till och med mormor verkar tveksam, och hon förstår bättre än någon annan.

Boken är både rapp och rolig. Relationen med mormor är fin och trovärdig, precis som sorgen Alicia måste gå igenom. Läsaren kommer också väldigt nära Alicia, både hur hon tänker och hur hon känner. Hon är kaxig och självsäker men i lagom dos, vilket gör att jag hejar på henne ända till slutet.

Ibland blir det dock en reflektion för mycket. Alicia behöver inte ha en åsikt om precis allt, och framför allt behöver jag som läsare inte höra allt. Det gör att jag stör mig på henne. Jag hade också lite svårt att förstå hur en så reflekterande person inte har någon idé om vad hon ska göra istället innan hon hoppar av skolan.

Gå in på Bokus.se om du vill provläsa Allt jag säger är sant.

1 Thought.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *