Boktips: 62 dagar

62 dagar av Cilla NaumannJag har läst 62 dagar av Cilla Naumann.
Jag fick den som recensionsexemplar av Alfabeta, tusen tack för det! Det är en ungdomsbok och rekommenderad läsålder är 12-15 år. Den handlar om Tom som spenderar sommaren ute på landet tillsammans med Brorsan och flera kompisar, som de alltid gör. Tom har aldrig tidigare funderat på döden. Han har aldrig haft någon anledning, men så dog både mormor och morfar innan sommaren. Sen dog den andre. Han ute på landet, han som inte skulle dö. Under de 62 dagar som är Toms sommarlov blir ingenting som han tänkt sig. Hur förstår man sig på döden? Och hur bär man omkring på en massa skuld som bara står en upp i halsen?

Jag gillar språket i den här boken. Toms tankar och känslor känns väldigt trovärdiga, inte bara runt själva sorgen utan hur han förhåller sig till hela sin tillvaro. Föräldrarna som är inte fattar någonting och inte ens vet vem man är (som de förmodligen faktiskt inte vet). Hur hela världen tycks jobba emot en. Jag gillar även hur Toms känslor kring döden kommer fram genom föreställningar om lik och hur det kryllar av maskar i deras kropp. Livrädd, men också äcklad, vilket jag verkligen delar med honom när jag läser.

Tyvärr blir det lite för deppigt. Allt är svart – framsidan, känslorna, berättelsen. Det finns knappt en enda ljuspunkt. Det kanske är en smaksak, men det gör att jag blir lite matt efter ett tag. Jag förstår verkligen att Tom reagerar som han gör, men när det bara är svart hinner jag också bli trött på honom. Att boken börjar i stil med jag hade aldrig fattat det här med döden förrän det hemska hände, för att sedan spola tillbaka och låta oss uppleva det hemska med ständiga påminnelser om att det är dit vi är på väg – det tröttnade jag också på. Jag fattar att något hemskt kommer att hända, men jag behöver inte bli påmind om det hela tiden.

Slutligen tyckte jag att boken var lite för kort. Jag hade gärna fått veta mer om Tom och den där sommaren, mer upptrappning mot allt det hemska. Mer utvecklade scener. Förutom Tom fick jag inte heller så bra grepp om de andra karaktärerna, vilket skulle kunnat utvecklats om boken hade fått bre ut sig lite mer.

62 dagar finns tillgänglig Adlibris och Bokus. Den här berättelsen har också skrivits ur Toms mammas perspektiv, vilket vi kan läsa om i augustnominerade Springa med åror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *