Bokbloggsjerka 19-22 april

Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa BjärboBokomslag brukar anses som viktigt när det kommer till val av böcker, men hur viktig är bokens titel?

Det här är veckans bokbloggsjerkafråga från Annikas litteratur- och kulturblogg. Jag tycker nog att titeln är rätt så viktig. När en boktitel är riktigt bra, eller sticker ut på något sätt, då tror jag fler väljer att läsa boken. Ett exempel är Lisa Bjärbos “Det är så logiskt alla fattar utom du”. Den tycker jag är genialisk. Dels för att den refererar till en låt, men också för att den är snygg och passar bokens innehåll. En annan titel jag gillar är Sara Ohlssons “Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”. Jag tror jag gillar långa boktitlar, om de är fyndiga och snygga.

Jenny Jägerfeld Här ligger jag och blöderDäremot finns det också böcker vars titel jag gillat, men insett efter att ha läst ett tag att boken inte var något för mig. Till exempel “Här ligger jag och blöder” av Jenny Jägerfeld. Sjukt bra titel. Den är absolut välskriven, men det var en bok som inte alls passade mig. Så ja, jag tror boktiteln kan betyda mycket. Det kan ge boken en skjuts framåt, få den att sticka ut i bokhyllan. Väcka nyfikenhet. Men det är ju verkligen inget löfte om att boken är bra, eller att den passar just dig.

Jag kan också tycka att boktiteln kan säga något om vilken typ av bok det är. “Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” är lysande på det viset, för den titeln går hand i hand med huvudkaraktären Olivias personlighet. Och med bokens stil, att språket är rappt, att den är rolig. Det är också kul när bokens titel går hand i hand med bokomslaget, som med “Här ligger jag och blöder”. Utan omslaget är titeln inte alls lika bra, men ihop är de perfekt kombinerade.

15 Thoughts.

 1. Har läst alla tre och min favorittitel av dem är “Det är så logiskt alla fattar utom du”, precis som du säger så passande till boken, som jag också gillade skarpt. Tyvärr uppfyllde inte “Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” mina förväntningar, men det en grymt bra titel det med.

  • “Det är så logiskt alla fattar utom du” är verkligen en bra titel. Jag gillar låten också, så jag får härliga vibbar :)

 2. De där långa titlarna som plötsligt börjat dyka upp ger mig lite rysningar. Och det är inte av välbehag ;) Kul att vi är så olika.

  • Haha, absolut. Det är rätt många som inte alls gillar det där långa, men jag är helsåld. Korta kan också vara bra, förstås.

 3. Jag svarade just på ett annat ställe att jag ofta gillar korta titlar, och de gör jag om de är träffande, gärna lite dubbeltydiga och unika (trots att det är korta). Till exempel tycker jag att “Islossning” (Barbara Voors) och “Människohamn” (John Ajvide Lindqvist) är väldigt bra. Men så fortsatte jag att fundera och kom på flera långa titlar som jag också tycker är sjukt bra, tex “Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” som du skriver om. Jag gillar alltså både långa och korta titlar. Däremot gillar jag inte alla titlar.

  Jag tycker att en bra titel:
  1) Speglar bokens innehåll på ett bra sätt
  2) Är lätt att komma ihåg
  3) Sticker ut från mängden

  Till exempel tycker jag inte att Eli Levéns titel “Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” är särskilt bra trots att den är ovanlig, för jag tycker att den är hopplös att komma ihåg (jag fick googla den nu för att det skulle bli rätt). Det gör mig inte så sugen på att läsa boken även om jag blev lite nyfiken första gången jag läste titeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *