Berättelser

 • Elden

  Den här novellen skrev jag ursprungligen till en novelltävling som arrangerades av tidningen Julia. Det är en kort ungdomsnovell, och det jag främst vill förmedla med den är en känsla. Känslan av att vara femton år och av hur viktig enda kväll kan vara. Hur man inte vill vara någon annan stans än där, i vårnatten, med bara en sketen brasa som värmer.

 • Tändstickorna

  Tändstickorna var från början en skrivarövning jag gjorde sommaren 2012. Övningen var att dra ett slumpat föremål ur en påse och bara skriva utifrån det. Föremålet blev en ficklampa. Där någonstans väcktes idén om en liten pojke som inte kunde sova, och vars enda tröst i mörkret var denna ficklampa. Ficklampan blev sedan tändstickor, och så fylldes det bara på därifrån.

 • Beroende

  Den här novellen skrev jag sommaren 2012. Jag fick idén från mitt sommarjobb, och även om den är okej skriven är det idén som är grejen. Hoppas ni tycker om den!

 • Att önska

  Det händer att jag glömmer hur en stjärnhimmel ser ut. Hur maffigt det faktiskt är. Kanske är det för att jag inte tar mig tiden, eller också är jag alltför ofta inne i stan, men när det väl händer – då är det häftigt. Och det var så jag kom att tänka på den här novellen.

 • Festen

  Den här novellen skickade jag in till tidningen Skrivas andra novelltävling. Temat var festen. Efter att ha skrivit första meningen provade jag mig fram, och efter en stund hade jag snubblat in i en lång dialog. Den där typiska diskussionen, när du säger en sak men menar en annan, som egentligen bara är ett långt socialt spel. Ibland kan det räcka med en scen, en enda dialog – och så har man en novell.

 • Det finns bara en förlorare

  Den här novellen skrev jag sommaren 2011. Den är baserad på en verklig händelse, tro det eller ej, även om personerna och miljön runtomkring är påhittade. Jag hade riktigt roligt när jag skrev den här novellen, så roligt att jag skrattade högt flera gånger! Jag hoppas att ni också känner så när ni läser den.

 • Vändpunkten

  Den här novellen skrev jag till en novelltävling i tidningen “Skriva”. Jag vann tyvärr inte, men det resulterade ändå i en novell jag är väldigt nöjd med. Till skillnad från många av mina andra noveller hade jag ingen aning om vad den skulle handla om eller vad det skulle bli. Den skrev sig själv, vilket var riktigt kul.

 • Miljömålen

  Jag fick idén till den här novellen efter att ha varit på en föreläsning med Maria Wetterstrand. Hon inspirerade verkligen mig, så när jag kom hem tänkte jag att jag skulle skriva egna miljömål. Vad jag kunde förbättra, till exempel att stänga av TVn på knappen eller bara ha miljövänliga glödlampor. Jag blev liksom helt uppe i det där, som ett rus blev det. Sen spann jag vidare, och då kom jag på att det här faktiskt kunde bli grunden till en bra novell!

 • Till bristningsgränsen

  Ibland kan jag uppskatta att skriva för hand. Det betyder visserligen dubbelt jobb, eftersom jag måste få in det i datorn sen, men det är något visst med att skriva med bleck. Kladda, stryka över och lägga till.

  Jag har ofta med mig ett anteckningsblock i väskan, om jag nu skulle få en idé mitt ute i ingenstans, och den här sommardagen fick jag det. Sommar, en strand, frihet och så en del ångest – där har vi en novell.

 • Jossan

  Den här novellen var en inlämningsuppgift till kursen ”Litterär gestaltning” som jag läste i gymnasiet (år 2007). Den är ganska gammal, men fortfarande när jag läser den blir jag glad och tycker om den. Jag minns inte hur jag kom på att jag skulle skriva just den, men jag minns att jag skrev den i ett streck när jag satt på tåget, på väg hem från bokmässan i Göteborg. Jag kom in i någon slags rytm som höll i sig hela tågresan. Och det är precis vad jag gillar med den här novellen – rytmen. Den är rapp, och man kommer snabbt in i berättelsen.

 • Min egen ö

  Den här berättelsen skrev jag sommaren 2011. Drygt ett halvår tidigare fick jag idén, men det tog ett tag innan jag ville skriva ner det. Kanske för att det var tungt. Eller också för att jag ville göra något riktigt bra av den, och för att göra det krävs distans. 
  Nyårsafton 10/11 gick jag hem från en fest mitt i natten, och det så tjock snö att man knappt hörde någonting, fast än det var mitt i stan. Då började jag fundera på livet, och vad som händer efter. Om det här är det som finns, om livet vi lever nu är allt som någonsin händer – hur ska man hantera det? Jag mindes hur jag hade tänkt samma saker som liten, och av någon anledning kom det tillbaka till mig den där natten. Skillnaden var bara att det skrämde skiten ur mig nu. Så när sommaren kom, och skrivinspirationen kickade in, då skrev jag ner det. Och då blev det riktigt bra.
  Berättelsen ”Min egen ö” gick vidare i novelltävlingen Unga berättare 2011, där jag blev en av tio finalister. Tyvärr vann jag inte, men jag är väldigt glad att ha blivit läst av så många och fått erfarenheten att spela in min allra första novell som ljudfil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *