Bästa Pippi Långstrump

Jag är lite inne på Astrid Lindgren för tillfället (eller alltid), eftersom hon är en av mina absoluta favoriter. Hon och J.K. Rowling ligger på delad första plats, faktiskt.

Pippi har alltid varit en förebild för mig. Hon är självständig, stark (på mer än ett sätt), envis och snäll. Efter jag hade min Emil i Lönneberga-period som liten tog Pippi-perioden över, och jag skulle alltid vara Pippi! Med ståltråd i håret och ritade fräknar.

Jag tror och hoppas att Pippi är en förebild för många, för det är inte en helt vanlig karaktär i bok- och filmvärlden. Till skillnad från alla prinsessor som behöver bli räddade stup i kvarten är Pippi tuff, och det hon inte klarar, det klarar ingen annan heller. Och det tror jag är viktigt för unga tjejer att fatta idag – att de visst är starka, och att de klarar mycket mer än de tror.

Eller som Astrid själv sa: “Det är många, många flickor, vuxna, som talat om att Pippi hjälpt dem … Många har sagt att hon givit dem nån sorts kraft. Och det kan man förstå för i alla tider har det varit så att pojkar, pojkar, pojkar – och så kommer det en flicka. Då är det klart att de börjar tänka att kanske kan jag också.” (Astrid Lindgren, 1995)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *