Augustpriset i Nya Vågen

Augustpriset i Nya Vågen P1Idag har jag varit med radio och pratat om Augustpriset och barn- och ungdomslitteratur. Hur roligt som helst! Vi hann prata både om vinnarna och om Augustpriset generellt. Jag som överskattade hur mycket man egentligen hinner säga under 20 minuter, som dessutom ska delas med flera andra personer, hade stolpat ner en hel uppsats om vad jag tyckte. Jag hann inte säga allt, men jag hoppas att det viktigaste kom med.

Vi hann få upp en diskussion om Augustprisets olika kategorier vilket var väldigt roligt, dvs att det ska rymmas så olika typ av litteratur i en enda kategori. Jag är själv kritisk till barn- och ungdomskategorin av den anledningen. Både fack- och skönlitteratur men även ett otroligt brett åldersspann ska rymmas där, något som också Christin Ljungqvist skrivit ett fantastiskt blogginlägg om.

Det jag inte hann gå in på var att barn- och ungdomslitteratur ofta nervärderas. Dels genom att så många olika böcker måste klumpas ihop i samma kategori, men det märks även i medier och bokhandlar efter att vinnarna utsetts. Det känns nästan som att det bara finns en “riktig” vinnare – och det är årets svenska skönlitterära bok. Det är den boken som syns mest och som det pratas mest om.

Augustpriset i Nya VågenAtt barn- och ungdomslitteratur nedvärderas känns märkligt av flera anledningar. Dels för att allt fler vuxna läser barn- och ungdomsböcker. Det kommer bara fler och fler uppmärksammade böcker som får stora genomslag över alla målgrupper, exempelvis Harry Potter, Hungerspelen och Cirkeln.

Men det känns också märkligt att barn- och ungdomslitteratur värderas lägre eftersom barns läsning är en högaktuell fråga. Med tanke på att allt färre barn läser och vilka konsekvenser det får, borde det inte vara livsviktigt att lyfta barn- och ungdomslitteratur då? Och det borde heller inte vara speciellt svårt, eftersom det finns så fantastiskt många bra barn- och ungdomsböcker.

Lyssna gärna på Nya Vågen i P1 där jag diskuterar Augustpriset tillsammans med Mia Gerdin och Elin Grelsson Almestad!

8 Thoughts.

  1. Stort med radio! Och håller med dig angående barnbokspriset.. Det är synd det där men det finns ju fortfarande förhoppning om förändring i alla fall :)

    • Absolut, jag hoppas verkligen på förändring :) Framför allt eftersom så många ställer sig frågande till indelningen som den är nu.

  2. Ja, jag får inte riktigt ihop det. Barn och ungas läsning är en uppmärksammad fråga från vissa håll (exempelvis i panikdebatten om skolresultat), men glöms ofta bort i andra sammanhang (som i rapporteringen från Augustpriset, men även i att det inte direkt recenseras överdrivet många barn- och ungdomsböcker i tryckt media). Knasigt att man ej ser kopplingen, det ena ger ju det andra. Att nedvärdera/osynliggöra barn- och ungdomslitt skapar ju bilden av att det är oviktigt med läsning.

    Bra inlägg!

    • Tack! Ja verkligen, jag tycker också det. Det är väldigt märkligt att inte se hur det hänger ihop. Att barn- och ungdomsböcker sällan recenseras i tryckt media är verkligen ett problem. Det säger ju också någonting om vilka böcker som är “fina nog” att ta plats där.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *